25.03.2022.godine

PRIPREMA :Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

Zaštita povrtnih kultura

U toku je priprema zemljišta za sjetvu ili sadnju povrtnih kultura na otvorenom polju. Jedan od uslova uspješne proizvodnje je da se ne proizvode svake godine na istom mjestu.

Na otvorenom polju kod nas se najviše proizvodi krompir koji pripada porodici Solanaceae. Istoj porodici pripadaju paprika, paradajz, patlidžan. Ako smo u predhodnoj godini proizvodili krompir na nekoj parceli, na toj parceli ne treba uzgajati krompir i kulture iz te porodice jer ih napadaju iste bolesti i štetni insekti.Ukoliko se kulture uzgajaju u monokulturi duži niz godina, štetni patogeni se namnože, pa ih je kasnije teško suzbiti i upotrebom zaštitnih sredstava.

Sa zagrijavanjem zemljišta aktiviraju se i zemljišni štetnici (žičnjaci, rovci, podgrizajuće sovice, gundelj). Ukoliko su u predhodnoj godini evidentirane štete od strane zemljišnih štetočina na povrtnim kulturama , potrebno je izvršiti pregled zemljišta i po potrebi provesti mjere dozvoljenim zaštitnim sredstvima.

U toku je i proizvodnja presadnica povrća u zaštićenom prostoru.Vizuelnim pregledom može se pratiti prisustvo lisnih ušiju i tripsa, postavljanjem žutih i plavih ljepljivih ploča iznad biljaka i otresanjem biljke na bijelu podlogu.

U plastenicima na vratima mogu se postaviti mreže u cilju sprječavanja ulaska štetnih insekata. Oko plastenika potrebno je ukloniti korove radi zaštite od virusa rasada koji se proizvodi u plastenicima.

Goražde, 25.03.2022 godine


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.