27.04.2022 godine

PRIPREMA :Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

Zaštita u voćnjacima

Na svim stablima šljive gdje su postavljene bijele ljepljive ploče evidentirano je prisustvo šljivinih osica(crne šljivine osice – Hoplocampa minuta i žute šljivine osice – Hoplocampa flava L.).

Imaju jednu generaciju godišnje. Prezimljuju kao larve u zemljištu. Osice polažu jaja u čašićne listiće cvjeta, gdje se razvijaju larve, koje napadaju mlade tek zametnute plodove, koji kasnije opadaju.

Zaštitu izvršiti u fazi precvjetavanja ili poslije faze cvjetanja registrovanim preparatima, strogo vodeći računa o zaštiti pčela.

Isto tako, kod upotrebe zaštitnih sredstava , a u cilju zaštite pčela potrebno je obratiti pažnju da u blizini nema drugih voćki koje su u fazi cvjetanja i treba pokositi sve biljke koje cvjetaju u voćnjaku.

Potrebno je izvršiti pregled nasada breskve i utvrditi da li postoje listovi sa oboljenjima kovrčavosti lista breskve, a čiji je uzročnik gljiva Taphrina deformans. Ukoliko se uoče, potrebno ih je mehanički odstraniti, iznijeti iz voćnjaka,a u cilju smanjenja infekcionog potencijala.

U nasadima višnje, trešnje, šljive i breskve, potrebno je utvrditi prisustvo žilogriza (Capnodis tenebrionis). Radi se o štetočini koji može dovesti do postepenog sušenja i propadanja cijelog stabla. Odrasli oblici se hrane listovima i peteljkama koštičavog voća. Ženka polaže jaja na koru donjeg dijela stabla ili plitko u tlo , iz kojih se razvijaju larve, koje uništavaju njen korijen.

Suzbija se primjenom mehaničkih i agrotehničkih mjera. Mehaničke mjere : sakupljanje i uništavanje odraslih štetočina, čime se sprječava da ženka položi jaja. Agrotehničke mjere:obrada zemljišta između redova i oko stabla, navodnjavanje.

Sredstva za zaštitu bilja koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.

 


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.