28.10.2016.

PRIPREMA: Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

 

Goražde, 28.10.2016 godina

Jesenja zaštita voćnjaka

Poslije završine berbe voća potrebno je izvršiti pripremu voćnjaka za narednu sezonu. Odstraniti suhe i polomljene grančice, mumificirane plodove sa grana i zemlje, te sakupiti i iznijeti iz voćnjaka opalo lišće i druge biljne ostatke kao moguće izvore zaraze.

Kada opadne 70% lista potrebno je izvršiti cjelovito prekrivanje voćke preparatima na bazi bakra. Zaštitu izvršiti na temperaturi iznad 8 stepeni cezijusa po mirnom vremenu radi suzbijanja uzročnika bolesti na voću:

  • šupljikavost lista koštičavog voća, uzročnik gljiva Stigmina carpophila
  • moniloza koštičavog voća, uzročnik gljiva Monilia laxa
  • rak koštičavog voća, uzročnik bakterija Pseudomonas prunorum
  • rogač šljive, uzročnik gljiva Taphrina pruni
  • kovrčavost lista breskve, uzročnik gljiva Taphrina deformans
  • bakterijska palež jabučastog voća, uzročnik bakterija Erwinia amylovora
  • rak kore jabuke i kruške, uzročnik uzročnik gljiva Nectira galigena
  • bakterijski rak kruške, uzročnik bakterija Pseudomonas syrinige

Uzročnici navedenih bolesti prezimljuju u krošnji voćaka, pukotini kore, rak ranama, pupoljcima i zbog toga je neophodna jesenja zaštita voćnjaka, a kako bi se obezbijedio zdrav voćnjak za dolazeći period.

Zaštita oraha

Orahova muha (Rhagoletis completa) nalazi se na karantinskoj listi štetnih organizama i ima jednu generaciju godišnje. Prezimljuje kao kukoljica u tlu iz kojih tokom ljeta izlijeću odrasle muhe.Veličine je oko 5 mm i svijetlosmeđe je boje, a larve su bez nogu i glave i blijedo žute boje. Napada isključivo plodove oraha. Nakon kopulacije ženka polaže jaja u zelene plodove. Mjesto uboda potamni u obliku male crne tačke koja se ishranom larvi povećava. Zelena lupina oraha postaje mekana, kasnije potamni i zalijepi se za ljusku oraha. Napadnuti plodovi opadaju ili ostaju cijelu zimu na drvetu.

U ovom periodu, potrebno je sakupiti i iznijeti iz voćnjaka biljne ostatake i  napadnute opale plodove oraha, izvršiti plitku obradu tla ispod stabla oraha na dubinu od 5-20 cm, radi uništavanja ovog štetnika.

 

Goražde, 10.06.2016 godine

Obavijest poljoprivrednim proizvođačima

Obilaskom terena evidentirane su sljedeće bolesti i štetočine na poljoprivrednim kulturama:

– Plamenjača krompira (Phytophthora infestans) i crna pjegavost  krompira(Alternaria solani).

Toplo i vlažno vrijeme pogoduje pojavi plamenjače i crne pjegavosti na krompiru. Zaštitu do zatvaranja redova izvršiti preparatom Ridomil gold MZ 68 WG, a u fazi cvjetanja Revus 250SC + Nordox 75 WG ili Revus 250SC + Daconil 720 SC. Navedeni preparati suzbijaju i plamenjaču i crnu pjegavost.

Krompirova zlatica (Leptinotarsa decemlineata).

Na manjim površinama potrebno je izvršiti sakupljanje i uništavanje larvi i imaga krompirove zlatice , a na većim površinama ukoliko se na biljci nalazi 15 larvi ili je oštećeno 25% lisne mase zaštitu izvršiti insekticidama Actara 25 WG, Confidor 200 SL, Calypso 480 SC, Mospilan 20SG.

-Puževi

Puževi prave otvore različitog oblika na listu i ostavljaju karakterističan srebrenasto sivi trag. Uspješno se suzbija rasipanjem Pužomora oko biljke.

Crvena kupusna stjenica na kupusnjačama (Euroderme ventrale), lisne uši u usjevima graha, krastavca i paprike

Na manjim površinama kupusnu stjenicu sakupiti i ukloniti iz vrta, a lisne uši na grahu suzbiti insekticidom Confidor SL 200, a na krastavcu i paprici Actara 25 WG.

Tripsi u plastenicima

Potrebno je izvršiti pregled biljaka u plastenicima i utvrditi da li postoji prisustvo tripsa i ukoliko se uoči prisustvo potrebno je izvršiti zaštitu (Vertimec ili Laser). Može se pratiti prisutnost  tripsa u plastenicima postavljanjem plavih ljepljivih ploča.

Krastavost lista i ploda jabuke (Venturia inaequalis) i pojava pepelnice na jabuci (Podospharea leucotricha).

Zaštite jabuke od uzročnika sekundarne infekcije krastavosti lista i ploda izvršiti  nekim od kontaktnih preparata (Captan 50WP ili Merpan 50WP ili Delan 700WG). Ukoliko se uoči prisustvo pepelnice zaštitu izvršiti preparatom Topas 100 EC.

Jabučni moljac (Hyponomenta malinellus).

Imaju jednu generaciju godišnje i može da izazove golobrst. Gusjenica napada lisne pupove, zatim lišće i izaziva njegovo opadanje, a listovi koji ostanu na stablu budu izgriženi.  Rast plodova je zaustavljen. Na vršnim dijelovima grana pravi zapretke koje je potrebno sakupiti i uništiti.

 Preparate koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.

 

 


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.