25.04.2017.godine

Priprema: Sadeta Ahmetović, dipl.ing poljoprivrede

 Obavijest poljoprivrednim proizvođačima

Na poljoprivrednim kulturama, kretanjem vegetacije u proljeće, nastaju štete pojavom niskih temperatura  i  snježnih  padavina .

Voćnjacima koji su u fenofazi cvjetanja, pojava niskih temeratura,  tokom jedne noći može uzrokovati prorjeđivanje cvjetova , a ukoliko duže potraju prinos voćnih kultura u toj godini može u potpunosti izostati. Zametnuti plodovi propadaju na temperaturi od -1,2  oC , a cvjetovi na -2 do -3  oC .

Snježne padavine uzrokuju lomljenje grana kod voćki. Oštećeni djelovi su pogodna mjesta za  naseljavanje  biljnih bolesti i štetočina.

Povrtne kulture kao što su mrkva, peršun , luk, spanać, grašak mogu izdržati niske temperature od -4 do -5  oC,  a cvekla do -3 oC u kraćem vremenskom periodu.

Kukuruz koji je sad u fazi nicanja , relativno je otporan na niske temperature i u toj fazi može da podnese 3-4 stepena ispod 0.

Ozime žitarice posijane u optimalnim rokovima sjetve i gdje su primjenjene sve agrotehničke mjere, kratkotrajne niske temperature i snježne padavine ne utiću na prinos.

Poslije stabilizicaje vremenskih prilika, potrebno je izvršiti pregled biljaka i utvrditi obim štete. Za sve biljke je važno da su stablo i pupoljci koji obezbjeđuju dalji rast neoštećeni.

Da bi se stimulisali prirodni fiziološki procesi koji se odvijaju u biljci i da bi se  brže oporavile od nastalog stresa , mogu  se tretirati  biostimulatorima koji u sebi sadrži aminokisiline.

Dodatno đubrenje služi za brz oporavak biljaka. Đubrenje azotnim đubrivima odgovara krompiru koji je nikao, a kako bi se obnovio  nadzemni dio iz pupoljaka, koji su pod zemljom i koji nisu oštećeni.

Sa porastom dnevnih temeratura stvoraju se povoljni uslovi za razvoj biljnih bolesti i štetočina. Potrebno je nastaviti sa zaštitom voćaka, kako bi se suzbili štetni organizmi, posebno oni koji su stanište našli na mjestima mehaničkih oštečenja uzrokovanih  snježnim padavinama.

Rodne grane kod malina koje su slomljene ili napuknute ne treba uklanjati, jer će se dobar dio nastaviti razvijati i plodonositi.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.