26.05.2017. godine

PRIPREMA:Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

Zaštita povrća

Nestabilne vremenske prilike stvaraju povoljne uslove za infekciju krompira sa plamenjačom (Phytophtora infestans). Usjevi krompira se u zavisnosti od vremena sadnje i sorte nalaze u fazi zatvaranja redova ili su redovi već zatvoreni. Zaštitu izvršiti fungicidom Ridomil Gold MZ 68 WG.

Ukoliko se u usjevu krompira uoči prisustvo krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata), na manjim površinama, kod ranih sorti krompira  izvršiti sakupljanje i uništavanje imaga i larvi krompirove zlatice. Kod kasnih sorti krompira, gdje je uočena prenamnoženost ovog štetnika zaštitu izvršiti nekim od insekticida: Actara, Calipso, Confidor, Mospilan.

Česte padavine su povoljne za pojavu puževa na povrtnim kulturama. Uništavaju dijelove, a ponekad i cijele biljke ostavljajući srebrenkasto-sivi trag. Oštećena mjesta naseljavaju patogeni koji uzrokuju trulež biljaka. Suzbijaju se primjenom mehaničkih, preventivnih i hemijskih mjera zaštite. Preventivne mjere zaštite podrazumjevaju uništavanje korova na parceli i oko nje, kao i česta obrada površinskog sloja zemljišta. Mehaničke mjere zaštite se sastoje u sakupljanju i njihovom uništavanju. Hemijske mjere zaštite su rasipanje limacida oko biljke, a kod nas se najviše koristi Pužomor.

U toku je rasađivanje presadnica paprike, pradajza i krastavca na otvorenom prostoru. Visoka vlažnost zemljišta stvara povoljne uslove za razvoj gljivica iz rodova Pythium i Phytophthora koje se nalaze u površinskom sloju zemljišta i uzrokuju polijeganje rasada. Gljivice izazivaju nekrozu prizemnog dijela stabla koja se širi prema korijenu i vrhu biljke. Otežan je promet hranljivih materiaja i vode kroz biljku. Poslije rasađivanja presadnica, potrebno je izvršiti zalijevanje biljke i zemlje oko nje preparatom Previcur Energy.

Preparate za zaštitu bilja koristiti prema uputi proizvođača.

 

 

 

 


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.