05.03.2018. godine

PRIPREMA: Sadeta Ahmetović, dipl.ing. poljoprivrede

Obavijest za voćare

U zavisnosti od vremenskih uslova, krajem februara i početkom marta, završava se period zimskog mirovanja voćki. Potrebno je izvršiti zaštitu primjenom agrotehničkih mjera i zaštitnih sredstava.

Od agrotehničkih mjera najvažnija je pravilna rezidba, zatim uklanajnje mumificiranih plodova sa grana i zemlje, suhih i polomljenih grana i biljnih ostataka kao mogućih izvora infekcije.

Od zaštitnih sredstava se mogu koristiti preparati na bazi bakra uz dodatak mineralnih ulja ili gotovi preparati koji u sebi sadrže i bakar i mineralno ulje (Crveno ulje, Modro ulje, Plavo ulje ).

Bakar ne dozvoljava miceliju da prođe kroz pore u mladi pup i smanjuje infekcioni potencijal brojnih uzročnika bolesti koji prezimljuju na voćkama i to: krastavost lista i ploda jabuke, krastavost lista i ploda kruške, kovrčavost lista breskve, šupljikavost lista koštičavog voća, sušenje cvjetova i grančica koštićavog voća, rogač šljive, bakteriozna plamenjača jabučastog voća i dr.

Mineralnim uljem  zatvaraju se brojne rane nastale na voćkama usljed mehaničkih oštećenja, rezidbe,   a ulje guši štetnike i suzbija: zimska jaja kruškine buhe, šljivinu štitasta uš, zimska jaja lisnih ušiju, jabučnog cvjetojeda, zimska jaja crvenog pauka te mnogoborojne prezimljujuće forme šumskih insekata na voćkama i dr.

Zaštitu izvršiti prekrivanjem cijelog stabla preparatom, prije   kretanja vegetacije, po mirnom vremenu, kad su temperature iznad 7 stepeni C , a u slučaju većih padavina obnoviti zaštitu.

Preparate koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.

 


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.