06.04.2018.

PRIPREMA: Sadeta Ahmetović, dipl. ing.poljoprivrede

 Zaštita jabuke

U zavisnosti od sorte i lokaliteta jabuke se nalaze u različitim fenofazama razvoja. Nestabilno vrijeme praćeno padavinama stvara povoljne uslove za primarnu infekciju uzročnika krastavosti lista i ploda jabuke- Venturia inaequalis. Dolazi do oslobađanja askospora koje stvaraju pjege na listovima.

Zaštitu izvršiti do fenofaze „mišje uši“ preparatima na bazi bakra (Nordox 75 WG, Kocide DF, Champion), a od fenofaze“ mišje uši“ do fenofaze početka cvjetanja preparatom Chorus 75 WG,  samostalno ili u kombinaciji sa Mankozebom ili Captanom.

Sorte jabuke osjetljive na pepelnicu-Podosphaera leucotricha, zaštiti preparatom Karathane  Gold 350 EC.

Preparate koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.

Zaštita višnje, trešnje, šljive, breskve

Koštičave voćne vrste su osjetljive na infekciju gljivom Monilia laxa, uzročnikom sušenja cvjetova i grančica. Prezimljuje u rak ranama i mumificiranim plodovima. Cvijetovi koji su napadnuti se naglo suše, a uzrokuje i sušenje grančica koje izgledaju kao da su vatrom spaljene. Može doći do propadanja cijelog stabla.

Vremenski uslovi su povoljni za pojavu Monilie laxa na koštičavim voćnim vrstama. Zaštita se može izvršiti nekim od preparata: Signum, Chorus 50 WG.

Preparate koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.