13.04.2018. 

PRIPREMA: Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

Zaštita jabuke, kruške i dunje

Bakteriozna plamenjača spada u jednu od najopasnijih bolesti  jabuke, kruške i  dunje, a čiji je uzročnik karantinska fitopategona bakterija Erwinia amylovora.

Temperatura zraka od 18-24  0C i visoka vlažnost zraka stvaraju povoljne uslove za pojavu bakteriozne plamenjače na jabuci, krušci i dunji.

Bakterija napada sve dijelove biljke , a najosjetljiviji je cvijet . Bakterija u fenofazi cvjetanja  prodire u biljno tkivo i u povoljnim uslovima se dalje širi po cijelom stablu  i pojavljuju se blijedo žute kapi bakterijskog eksudata. Cvijetovi dobijaju smeđu boju, smežuraju se i suše. Oboljeli mladari su savijeni pri vrhu i u vidu su  „pastirskog štapa“. Na temperaturi od 35  0C razvoj bakterije prestaje.

U toku vegetacije potrbno je redovno vršiti pregled nasada jabuke, kruške i dunje. Ukoliko se uoči pojava mladara u vidu  „pastirskog štapa“ , sušenje listova,  pojava bakterijskog eksudata, potrebno je izvršiti mehaničko uklanjanje inficiranih dijelova.

Inficirane dijelove odstraniti rezom 30 cm ispod mjesta zaraze prema zdravom tkivu kod jabuke, odnosno 50 cm kod kruške i dunje. Odstranjene biljne dijelove iznijeti iz voćnjaka, izvršiti dezinfekciju alata, a rane nastale pri rezidbi premazati voćarskim voskom.

Za zaštitu se mogu koristiti do fenofaze cvjetanja sredstva na bazi bakra: Nordox 75WG, Champion  WG.

Preparate koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.

Zaštita šljive

Voćnjaci gdje se šljiva nalazi u fenofazi završene cvatnje, potrebno je zaštiti od žute šljivine osice (Hoplocampa minuta) i crne šljivine osice (Hoplocampa flava). Osica prezimljuje u zemljištu, izlazi pred cvjetanje i polaže jaja u čašične listiće cvijeta. Nakon 7-14 dana formiraju se larve koje napadaju zametnute plodove , izgrizajući tkivo ploda. Larva prelazi sa ploda na plod i jedna larva može da ošteti 4 do 5 plodova koji opadaju.

Potrbno je izvršiti košenje korava koji cvjetaju , a nalaze se ispod voćke ili u njenoj blizini jer privlače pčele. Poslije završene fenofaze cvjetanja za zaštitu se mogu primjeniti insekticidi : Chromogor 40, Rogor 40, Calinogor.

Preparate koristiti u večernjim satima u skladu sa uputstvom.

 


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.