04.05.2018.

PRIPREMA:  Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

Zaštita  u voćnjacima

Vrijednost klimatskih činilaca povoljna je za infekciju jabuke sa uzročnikom krastavosti lista i ploda (Venturia inaequalis), pojavu pepelnice (Podosphaera leucotricha) i bakteriozne plamenjače jabuke, kruške i dunje (Erwinia amylovora).

Na većini lokaliteta jabuke su završile sa cvjetanjem i za zaštitu se mogu koristiti neki od preparata:

Cadilac 80WP, Delan 700 WG, Dithane M-45 ili Mankozeb WP.

Ukoliko je došlo do infekcije, zaštita se može izvršiti nekim od sistemičnih preparata koji pored krastavosti lista i ploda štite jabuku i od pepelnice i to: Score 250 EC, Difcor EC ili Indar 5EW.

Potrebno je redovno vršiti pregled nasada jabuke, kruške i dunje  i ukoliko se uoči pojava mladara u obliku „pastirskog štapa“, sušenje listova, pojava bakterijskog eksudata, potrebno je izvršiti mehaničko uklanjanje inficiranih dijelova i to: rezom 30 cm ispod mjesta zaraze prema zdravom tkivu kod jabuke, odnosno 50 cm kod kruške i dunje. Odstranjene biljne dijelove iznijeti iz voćnjaka, alat dezinfikovati, a rane nastale pri rezidbi premazati voćarskim voskom.

Ukoliko se uoči prisustvo lisnih ušiju, žaštita se može izvršiti : Pirimor 50WG, Vatex 60 SC.

Zaštitna sredstva koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.

Zaštita krompira

 Obilaskom parcela zasijanih krompirom uočeno je prisustvo imaga krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata).

Kod kasnih sorti krompira, gdje se utvrdi prenamnoženost ovog štetnika zaštita se može izvršiti nekim od insekticida: Actara, Calipso, Confidor, Mospilan.

Na manjim površinama i kod ranih sorti krompira, potrebno je izvršiti sakupljanje i uništavanje imaga i larvi krompirove zlatice.

Zaštitna sredstva koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.

 

 

 

 


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.