09.04.2019.

PRIPREMA:Sadeta Ahmetović, dipl.ing . poljoprivrede

 Zaštita u voćnjacima

Vremenski uslovi povoljni su za oslobađanje askospoara iz askusa, koji uzrokuju primarnu infekciju krastavosti  lista i ploda jabuke –Venturia inaequalis.  Gljiva prezimljuje u inficiranom opalom lišću, na kori drveta, mumificiranim plodovima,  gdje obrazuje askuse, stvaruju se askospore, koje u povoljnim uslovima uzrokuju infekciju, stvarajući na listu pjege.

Zaštita u nasadima jabuke se može izvršiti do fenofaze „mišije uši“, preparatima na bazi bakra (Nordox, Kocide DF, Champion), a od fenofaze „mišije uši“ do cvjetanja nekim od preparata (Chromodin S-65, Delan 700 WG, Chorus i dr. ).

Ukoliko je u voćnjaku predhodne godine evidentirano prisustvo jabučne krvave uši –Eriosoma lanigerum, zaštitu izvršiti prije cvjetanja zaštitnim sredstvom Pirimor 50 WG, a posebno u dijelu korjenovog vrata,  jer na tom mjestu prezimljuje. Navedenim sredstvom se suzbijaju i druge lisne uši koje su prisutne na stablima jabuke.

Koštičave voćne vrste (trešnja, višnja, šljiva, breskva )u fenofazi cvjetanja su osjetljive na infekciju gljivom monilia laxa. Inficirani cvjetovi posmeđe i naglo se suše, a kasnije uzrokuje sušenje grančica koje izgledaju kao da su vatrom spaljene.

Zaštita se može izvršiti nekim od preparata (Teldor SC 500, Switch 62,5 WG, Indar 5 EW, Chorus i dr. )

Potrebno je izvršiti pregled voćnih nasada koji se nalaze u fenofazi cvjetanja i utvrditi da li postoji prisustvo rutave bube-Tropinota hirta. Štetu pričinjavaju odrasli insekti koji se hrane cvjetovima i mladim listovima i oštećuju prašnike i tučkove , usljed čega je onemogućeno zametanje plodova.

Smanjenje brojnosti ovog štetnika može se postići postavljanjem bijelih i plavih posuda u krošnju drveta ili na zemlju , napunjene sa vodom uz dodatak voćnog sirupa.

Prije upotrebe zaštitnih sredstava, potrebno je izvršiti košenje korova koji  su procvjetali , a nalaze se ispod voćke ili u njenoj blizini, jer privlače pčele.

Preparate koristiti u skladu sa priloženim uputstvom u periodu kad nije aktivan let pčela.

 


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.