20.05.2019.

Priprema Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

Obavijest poljoprivrednim proizvođačima

Vremenski uslovi povoljni su za infekciju krompira plamenjačom čiji je uzročnik gljiva Phytophtora infestans. Na većini lokaliteta krompir se nalazi u fenofazi brzog porasta cime. Prvi znaci infekcije pojavljuju se na donjoj strani lista, gdje se na naličju lista mogu primjetiti žučkaste pjege koje se šire i postaju tamnije. Za kratko vrijeme čitav list izgleda kao da je vatrom spaljen. Čim vremenske prilike dozvole potrebno je izvršiti zaštitu, nekim od  preparata: Ridomil Gold MZ 68 WG, Ridomil Gold MZ pepite, Ortiva SC, Neoram WG i dr.

Vrijednost klimatskih činilaca povoljni su za infekciju luka sa plamanječom. Inficirane biljke u početku imaju svjetlozelene listove, a kasnije dobijaju sivkasto-ljubičast izgled. List se lomi, izložen je napadu drugih parazita i vrlo brzo propada. U povoljnim uslovima bolest se brzo širi i može zahvatiti cijeli usjev.

Zaštita se može izvršiti nekim od preparata: Ridomil Gold MZ 68 WG, Ridomil Gold MZ pepite, Neoram WG, Quadris i dr.

Česte padavine su povoljne za pojavu puževa na povrtnim kulturama. Uništavaju dijelove , a ponekad i cijele biljke ostavljajući srebrenkasto-sivi trag. Oštećena mjesta naseljavaju patogeni koji koji uzrokuju trulež biljaka. Suzbiti se mogu primjenom mehaničkih, agrotehničkih i hemijskih mjera zaštite. Potrebno je redovno uklanjati korov sa parcele i oko nje i vršiti čestu obadu površinskog sloja zemljišta. Može izvršiti sakupljanje i njihovo uništavanje, a hemijske mjere zaštite su rasipanje limacida oko biljke, a najviše se koristi Pužomor.

U ovom periodu potrebno je izvršiti pregled voćnih stabala jabuke, kruške i dunje  i utvrditi da li postoji infekcija stabla sa bakterioznom plamenjačom.  Ukoliko se grane savijaju u obliku „pastirskog štapa“ i  ako se pojavljuju kapi blijedo žute boje bakterijskog eksudata, potrebno je izvršiti  mehaničko odstranjivanje i to tanje grane 30 cm , a deblje grane 50 cm ispod zaraženog tkiva , iznijeti iz voćnjaka, a rane nastale pri rezidbi premazati voćarskim voskom.

Obratiti pažnju na prisustvo lisnih uši i drugih štetnika na voćnim stablima i po potrebi izvršiti zaštitu primjenom insekticida: Actara 25 WG, Calipso 480 SC, Mospilan 20 SP, Confidor 200 SL i dr.

Preparate koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.

 

 


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.