20.05.2020.

PRIPREMA: Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

Zaštita povrtnih kultura

Usjevi krompira se na većini lokaliteta nalaze u fenofazi brzog porasta cime. Vizuelnim pregledom uočeno je prisustvo imaga, larvi i jaja krompirove zlatice-Leptinotarsa decemlineata.

Preporučuje se proizvođačima da izvrše pregled usjeva krompira na prisustvo krompirove zlatice. Na manjim površinama može se izvršiti sakupljanje i uništavanje ovog štetnika. Primjena insekticida je opravdana ukoliko se radi o većim povšinama i ukoliko je došlo do prenamnoženosti krompira sa zlaticom.

Nestabilno vrijeme stvara povoljne uslove za infekciju krompira i paradajza plamenjačom čiji je uzročnik gljiva Phytophora infestans. Zaštita se može izvršiti preparatima na bazi a.m. metalaksil+mankozeb ili madipropamid+mankozeb.

Preporučuje se postaviti žute i plave ploče u plastenicima gdje se proizvode paprika, paradajz i krastavac u cilju praćenja i smanjenja brojnosti tripsa, lisnih uši i štitastog moljca.

Isto tako, lukova muha – Delia antiqua, može se uspješno suzbiti postavljanjem žutih ljepljivih ploča u usjev luka.

Zaštita u voćnjacima

Vremenski uslovi povoljni su za primarnu infekciju krastavosti lista i ploda jabuke čiji je uzročnik gljiva – Venturia inaequalis.

U ovom periodu potrebno je izvršiti pregled voćnih stabala dunje, kruške i jabuke i utvrditi da li postoji infekcija stabala sa bakterioznom plamenjačom. Ukoliko se grane savijaju u obliku „pastirskog štapa“ i ako se pojavljuju kapi blijedo žute boje bakterijskog eksudata, potrebno je izvršiti mehaničko odstranjenje i to tanje grane 30 cm, a deblje grane 50 cm ispod zaraženog tkiva, iznijeti iz voćnjaka, a rane nastale pri rezidbi premazati voćarskim voskom.

Obratiti pažnju na prisustvo lisnih uši i drugih štetnika na voćnim kulturama i po potrebi izvršiti zaštitu primjenom adekvatnih insekticida.

Preparate koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.