Zemljoradnička zadruga Agropodrinje

Vraćanje tradicije voćarstva, posebno, uzgoja vrlo kvalitetne goraždanske jabuke, čiji mirisni plodovi su nekad davno krasili bečke i stambolske dvorove, zatim šljive, kruške i oraha, jedan je od glavnih ciljeva zemljoradničke zadruge “Agropodrinje” u Goraždu. Sa svojim raznovrsnim programom proizvodnje zdrave hrane, ova zadruga ima tendenciju prerastanja u veliki agro-kompleks.

Zemljoradnička zadruga “Agropodrinje” Goražde osnovana je 14. maja 1990. godine. Trenutno ima 12 stalno zaposlenih radnika, a tokom sezone angažuje i 10 sezonskih radnika.

Pored prometa repromaterijala, opreme i mehanizacije u maloprodaji i veleprodaji, zadruga „Agropodrinje“, već nekoliko godina zaredom, dosta uspješno radi na dvije linije proizvodnje: proizvodnja konzumne jabuke na površini od 4 ha sa ukupno 6000 stabala i proizvodnja sjemenskog krompira na površini od 12 ha, sa ukupnom proizvodnjom preko 100 t krompira.

U suradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Sarajevu, ova zadruga radi i na proizvodnji novih sorti jabuke koje su prisutne u evropskim zemljama.

Kontakt: Nasiha Džaka
Adresa: Seada Sofovića Sofe br.20 Goražde
Tel/ fax: +387 38 224 528
E-mail: nasihadzaka@hotmail.com

 


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.