• OBJAVLJENO: 14.06.2012.
3.vanredna sjednica
Izglasano nepovjerenje Vladi

Na inicijativu poslanika SDA, SBiH, LDS i BPS, Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održala je svoju 3.vanrednu sjednicu na kojoj se glasalo o nepovjerenju kantonalnoj Vladi.

U ime 13 potpisnika ove inicijative, obrazloženje o izglasavanju nepovjerenja Vladi BPK dala je poslanica Daliborka Milović,  u kojem se kao razlog, između ostalog, navodi da Vlada nije odgovorila ustavnim i zakonskim obavezama iz svoje nadležnosti niti je ispunila svoja obećanja danom preuzimanja mandata. Takođe, Vlada nije ispunila ni obaveze koje je preuzela u kontinuitetu, što se, kako je navedeno, posebno ogleda kroz probleme socijalnog sektora, zdravstva, policije te nepoštivanje kolektivnih ugovora iz oblasti obrazovanja, rješavanje gorućih problema u poljoprivredi , stambene problematike , ugroženosti studenata i boračkih populacija, a posebno ratnih vojnih invalida. Na teret Vladi BPK stavlja se i nerealno planiranje budžeta, te opasne namjere za novo kreditno zaduženje.

Nakon obrazloženja inicijative, premijer Emir Frašto od Skupštine BPK Goražde zatražio je da se Vlada očituje na inicijativu u roku od 48 sati, ali poslanici većinom glasova nisu podržali ovaj prijedlog. Poslanici u Skupštini, nisu podržali ni prijedlog Kluba poslanika SDP-a  o smjeni predsjedavajućeg Skupštine BPK Goražde Nazifa Uručija.

Na kraju, 14 poslanika u Skupštini BPK Goražde izglasalo je nepovjerenje Vladi BPK, a tome je prethodilo pojedinačno obrazloženje ministara iz SDP na optužbe koje su navedene u inicijativi.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.