• OBJAVLJENO: 03.12.2012.
5.vanredna sjednica
Izglasano nepovjerenje Vladi BPK Goražde

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održala je 03.12.2012.godine 5.vanrednu sjednicu za koju je predložen  slijedeći:

D n e v n i    r e d

  1. Razmatranje prijedloga  za izglasavanje nepovjerenja Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde izglasano je nepovjerenje Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Nepovjerenje je izglasano na inicijativu grupe poslanika u kantonalnoj Skupštini, koja je i uputila zahtjev za izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj Vladi.

Obrazloženje inicijative dao je poslanik Muamer Omanović, a kao razlozi za izglasavanje nepovjerenja navedeni su, između ostalog, neispunjavanje preuzetih obaveza iz oblasti socijalne politike, zdravstva, policije, obrazovanja, stambene politike, rješavanja gorućih problema u poljoprivredi, ugroženosti studenata, boračkih populacija, a posebno RVI i demobilisanih boraca. Kao razlozi navedeni su takođe i neispunjavanje programskih ciljeva koji se odnose na osiguranje razvojnih podsticaja i uslova za unaprjeđenje putne infrastrukture na području Kantona.

Prije glasanja, poslanicima u Skupštini obratili su se premijer dr. Alija Begović i ministar za finansije Muhidin Pleh, koji su demantovali navode iz obrazloženja ovog zahtjeva te poslanicima prezentirali ono što je ova Vlada u proteklih pet mjeseci uradila u svakoj od gore navedenih oblasti.

Obzirom da su poslanici Kluba SDA u Skupštini iskazali svoje protivljenje načinu sazivanja današnje sjednice, za koje tvrde da nije bilo u skladu sa Ustavom, pozitivnim zakonskim propisima te Poslovnikom Skupštine, ovaj Klub najavio je da će uputiti apelaciju Ustavnom sudu FBiH zbog, kako je navedeno, nezakonitog zakazivanja sjednice.

Članovi Kluba SDA nisu prisustvovali glasanju o nepovjerenju Vladi.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.