• OBJAVLJENO: 01.01.2008.
2. redovna sjednica Skupštine

Potvrđen sastav nove Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Salem Halilović, novi Premijer BPK-a Goražde

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održala je 19.02.2007.godine svoju 2. redovnu sjednicu kojom je predsjedavao dr. Alija Begović.
Na sjednici je predložen slijedeći :

Dnevni red:

1.Donošenje zaključaka o stavovima Kolegija od 15.02.2007.godine u vezi zahtjeva Sindikata Ministarstva unutrašnjih poslova BPK-a Goražde,
2.Prijedlog Odluke o izboru radnih tijela Skupštine BPK-a Goražde,
3.Prijedlog Odluke o potvrđivanju Vlade BPK-a Goražde,
4.Prijedlog Odluke o prestanku mandata poslanika u Skupštini BPK-a Goražde.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde dobio je 19.02.2007.godine novu Vladu. Ovaj sastav Vlade potvrđen je na 2- oj redovnoj sjednici Skupštine BPK-a Goražde, na kojoj su novi Premijer i ministri položili svečanu zakletvu.

Funkciju Premijera BPK-a Goražde, prema međustranačkom dogovoru koalicionih partnera SDA i Stranke za BiH, u naredne četiri godine obavljat će Salem Halilović iz Stranke za BiH, dok će dužnosti ministara obavljati po četiri kandidata iz obje stranke.

Iz reda SDA, ministar finansija je Muhidin Pleh, privrede Elfad Mašala, zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih lica Nazif Uruči, urbanizma i prostornog uređenja Vladimir Nedimović. Ispred Stranke za BiH, na mjesto ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta imenovana je Sevda Popović, pravosuđa, uprave i radnih odnosa Radmila Janković, ministar za boračka pitanja je Admir Pozderović, a unutrašnjih poslova Ramiz Drakovac.

„Naš prioritet u narednih mjesec dana bit će rad na budžetu Kantona, a prilikom izrade budžeta vodiće se o zahtjevima policije, obrazovanja i svih budžetskih korisnika. Rad Vlade će biti predan, zakonit i transparentan“- kazao je između ostalog, novi Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović.

Do kraja ove sjednice, usvojena je Odluka o izboru stalnih i povremenih radnih tijela Skupštine, te potvrđena Odluka o prestanku mandata poslanicima u Skupštini: Azri Mirvić koja je podnijela ostavku zbog sukoba interesa, te Sevdi Popović, Admiru Pozderoviću i Ramizu Drakovcu, zbog imenovanja na ministarske pozicije.

Iako je ranije bilo najavljeno, izostalo je okupljanje policajaca pred zgradom Centra za kulturu gdje je održana sjednica Skupštine, jer su poslanici udovoljili zahtjevu Sindikata policije i donijeli zaključak po kojem se nova Vlada obavezuje da odmah stupi u pregovore sa uposlenima u toj oblasti u okviru kojih bi se trebalo iznaći riješenje za poboljšanje materijalnog položaja policijskih službenika. Vladi je, takođe, naloženo da ubrzano pristupi izradi Nacrta budžeta BPK-a Goražde za 2007. godinu, kako bi se kompletna procedura usvajanja završila do 20. marta.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.