• OBJAVLJENO: 07.02.2017.
3. tematska sjednica – zdravstvo
Plan mjera za unaprjeđenje stanja u oblasti zdravstva na području BPK-a Goražde bit će usvojen na nastavku sjednice

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je započela svoju treću tematsku sjednicu posvećenu zdravstvu na području BPK-a Goražde.

Sjednici su, uz poslanike i članove Vlade BPK-a Goražde, prisustvovali i predstavnici menadžmenta zdravstvenih ustanova i Sindikata zdravstvnih radnika BPK-a, Udruženja poslodavaca BPK-a, te predstavnici slovačkog LOT tima EUFOR-a i CCI-a BiH.

Prije početka rasprave, Skupština se izjasnila i nije prihvatila prijedlog poslanika Emira Frašta (SDP) da se današnja sjednica odgodi.

Uvodno obrazloženje, u okviru kojeg je predstavio Informaciju o stanju u oblasti zdravstva na području BPK-a Goražde, dao je ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Damir Dučić.

U svom izlaganju resorni ministar osvrnuo se na način funkcionisanja primarne i sekundarne zdravstvene zaštite u BPK Goražde, potrebe zdravstvenih ustanova, te probleme u njihovom radu.

Kao ključni problemi istaknuti su finansijska nelikvidnost zdravstvenih ustanova prouzrokovana nedovoljnim prihodima, nedostatak kadrova i opreme, veliki troškovi liječenja van kantona i Liste esencijalnih lijekova, neracionalnost ukupnih troškova u zdravstvu i nedovoljan angažman rukovodnih struktura u zdravstvu na njihovoj racionalizaciji, te korupcija u zdravstvenom sektoru, koja je, kako je istaknuto, motivisana različitim faktorima.

S tim u vezi, resorni ministar je predstavio i preporuke Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice za unaprjeđenje trenutnog stanja u zdravstvu, koje bi bile realizovane kroz provedbu zaključaka Skupštine.

Također, predsjednik Komisije za rad, zdravstvenu i socijalnu zaštitu Skupštine BPK-a Goražde Senad Čeljo upoznao je Skupštinu sa prijedlozima mjera za poboljšanje postojećeg stanja u zdravstvu koje je utvrdila ova Komisija.

Na sjednici je predstavljen i prijedlog mjera za unaprjeđenje situacije u zdravstvu Kluba SDA koji je predstavila predsjednica Kluba Alma Delizaimović.

U diskusiji na jednici, osim poslanika, učestvovali su i predstavnici menadžmenta zdravstvenih ustanova, te predstavnici Sindikata i zdravstvenih radnika koji su pozdravili održavanje današnje sjednice i izrazili spremnost da se zajedno sa drugim relevantnim sudionicima uključe u definisanje i provođenje mjera koje imaju za cilj rješavanje nagomilanih problema u zdravstvu.

U ime Vlade BPK-a Goražde Skupštini se obratio premijer Emir Oković koji je također istakao potrebu zajedničkog djelovanja i usvajanja seta mjera koje mogu doprinjeti racionalizaciji troškova u zdravstvu, te poboljšanju kvaliteta zdravstvenih usluga.

Uzimajući u obzir da je u toku sjednice iznesen veći broj prijedloga i preporuka za prevazilaženje trenutnog stanja u oblasti zdravstva na području BPK-a Goražde, Skupština je, nakon završetka rasprave, usvojila zaključak prema kojem će Vlada sve iznesene prijedloge razmotriti radi utvrđivanja jedinstvenog plana mjera za rješavanje problema u zdravstvu.

Ovaj prijedlog mjera bit će ponuđen na usvajanje Skupštini na nastavku tematske sjednice koji je zakazan za 21.02.2017. godine.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.