• OBJAVLJENO: 19.05.2020.
6.vanredna sjednica
Usvojen Zakon o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće

D n e v n i  r e d

1. Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih posledica uzrokovanih stanjem nesreće – hitni postupak,

2. Davanje Mišljenja na Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i  zaštite porodica sa djecom,

3. Davanje Mišljenja na Nacrt Zakona o podršci porodicama sa djecom u Federaciji BiH,

4. Davanje Mišljenja na Nacrt Zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca,

5. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2020. godinu

Po hitnom postupku, Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj 6. vanrednoj sjednici razmatrala je, a potom i usvojila  Zakon o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće. Između ostalog ovaj propis predstavlja zakonski osnov za dodjelu subvencija privrednim subjektima i obrtnicima s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u cilju prevazilaženja negativnih posljedica u njihovom poslovanju pojavom pandemije coronavirusa COVID-19.

Pretpostavke za provođenje zakona stvorene su usvajanjem Izmjena  i dopuna Budžeta BPK Goražde te dopuna Zakona o izvršenju budžeta za 2020.godinu, koje je takođe na današnjoj sjednici usvojila Skupština BPK Goražde.

Na prijedlog Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Rebalans budžeta za 2020.godinu usvojen je u iznosu od 42.428.966KM.

Na prijedlog Vlade BPK Goražde, Skupština BPK Goražde prihvatila je mišljenja resornih ministarstava vezanih za nacrte Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, nacrtu Zakona o porodicama sa djecom u FBiH te nacrtu Zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca.

Do kraja zasjedanja, Skupština BPK Goražde po skraćenom postupku razmatrala je i usvojila  Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o naknadama plaća poslanika i plaćama funkcionera koje bira, imenuje ili čiji izbor i imenovanje potvrđuje Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Zakonom je predviđeno smanjenje osnovne plaće za imenovane funkcionere za 10 posto  u periodu trajanja stanja nesreće izazvane pojavom pandemije koronavirus i mjesec dana nakon prestanka, a sredstva će biti uplaćena u poseban fond za pomoć privrednim subjektima, odnosno za subvencije poduzetništvu i obrtu, privatnim preduzećima i poduzetnicima.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.