• OBJAVLJENO: 05.02.2021.
9. i 10. vanredna sjednica
Izabrana nova dopredsjedavajuća Skupštine iz reda Bošnjaka i ministar MUP-a BPK Goražde

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na 9. vanrednoj sjednici održanoj danas, na prijedlog Kluba Bošnjaka, u dnevni red uvrstila je prijedloge odluka o razrješenju dopredsjedavajuće Skupštine BPK Goražde Edite Velić iz reda bošnjačkog naroda te  Odluku da se na ovu poziciju imenuje Aida Sirbubalo.

Također, dnevnim redom predviđeno je razmatranje prijedloga Odluke premijera BPK Goražde o smjeni aktualne ministrice unutrašnjih poslova Nizame Rišljanin te prijedlog odluke da se na ovu poziciju imenuje Nermin Karišik.  

Uslijedila je  višesatna rasprava o prijedlogu Kluba Bošnjaka, ali se o prijedlogu  odluke nije  glasalo iz razloga što je na prijedlog ove odluke Klub Srba u Skupštini BPK Goražde zatražio zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, nakon čega je 14 poslanika napustilo sjednicu, smatrajući da Klub Srba u Skupštini BPK Goražde blokira odluku Kluba Bošnjaka o tome ko će ih predstavljati u skupštinskom rukovodstvu. 

Sjednica je prekinuta, a u međuvremenu je većina od 14 poslanika zakazala 10. vanrednu sjednicu na kojoj je usvojen identičan dnevni red, a potom su i  jednoglasno usvojene odluke.

Za dopredsjedavajuću Skupštine BPK Goražde iz reda Bošnjaka izabrana  je Aida Sirbubalo, a za ministra unutrašnjih poslova imenovan je Nermin Karišik, koji je večeras položio i svečanu zakletvu.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.