• OBJAVLJENO: 04.04.2004.
56.sjednica
U skupštinsku proceduru upućeni prijedlozi Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjoj školi

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na svojoj 56. redovnoj sjednici usvojila je prijedloge Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjoj školi i uputila ih u skupštinsku proceduru. Prijedlozi ovih zakona se, kako je kazao resorni ministar Osman Somun, razlikuju od predloženih nacrta jer su u njih ugrađeni korisni prijedlozi i sugestije nakon kvalitetne javne rasprave. Prijedlozi zakona o osnovnom obrazovanju i srednjoj školi usaglašeni su sa okvirnim zakonima, a u narednoj školskoj godini očekuje se nešto veći priliv učenika u prve razrede osnovnih škola, jer će se, u skladu sa reformom obrazovanja, u prve razrede upisivati dvije generacije osnovaca: jedni koji će sa navršenih sedam godina upisati osmogodišnju školu i drugi koji će sa navršenih 6 godina upisati devetogodišnju školu.

Na ovoj sjednici, Vlada je usvojila i prijedlog Odluke o utvrđivanju dječijeg dodatka u visini od 16,50 KM. Za realizaciju ove odluke iz budžeta kantona u 2004. godini mjesečno će se izdvajati 22.500,00 KM za 1900 korisnika dječijeg dodatka. Kako je članove Vlade informisao kantonalni ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Nazif Uruči, za razliku od ranijih godina, dječiji dodatak isplaćivaće se redovno, a pokušaće se izmiriti i obaveze zaostale još iz 1999. godine.

Nakon izvještaja komisije zadužene da razmotri situaciju vezanu za uskladišteni amonijak u bivšoj HI”Azot”, koji zbog dotrajalosti rezervara već duže vrijeme predstavlja opasnost za bezbjednost građana naselja Vitkovići, Vlada je donijela odluku o uklanjanju amonijaka sa ovog lokaliteta, te zadužila Ministarstvo za privredu da odmah poduzme mjere oko raspisivanja javnog poziva zainteresovanim firmama za provedbu ove odluke, uz poštivanje svih bezbjednosnih propisa i uz angažovanje svih javnih institucija koje se brinu za zdravlje i bezbjednost građana. Prodajom ovog amonijaka, kako je zaključeno, izmiriće se troškovi njegovog uklanjanja.

Vlada BPK, na 56.redovnoj sjednici, podržala je projekt općine Goražde za izgradnju vodovodnog sistema u MZ Ilovača, koji treba da se realizuje uz podršku Fondacije za održivi razvoj Federacije BiH. Sredstva od 50.000,00 KM sa budžetske stavke Finansiranje projekata na području općine Goražde, prema odluci Vlade, biće operativna kad se ispune sve zakonske pretpostavke za njegovu realizaciju.

Novčana sredstva u iznosu od 4800,00 KM, u okviru projekta kantonalnog Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice pod nazivom “Podrška povratku” , odobrena su Regionalnom odboru za povratak u Jugoistočnu Bosnu (1000,00KM), dok će ostatak za ugradnju građevinskog materijala dobiti još 10 povratnika. Povratnička grupa u sela Kostenik, Žitovo i Borak Brdo dobila je, takođe 300,00 KM za popravku puta.

Vlada BPK Goražde podržala je i projekt kantonalne televizije pod nazivom “Sportom protiv droga”, pa je za ovu svrhu odobrila RTV BPK sumu od 3000,00 KM.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.