• OBJAVLJENO: 01.07.2021.
Održana 19. redovna Izvještajna skupština Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Podrška Vlade BPK Goražde ovom udruženju neće izostati ni u narednom periodu

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je održala svoju 19. redovnu Izvještajnu skupštinu.Sjednici je prisustvovala i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća, resorni ministar Edin Aganović te gradonačelnik Grada Goražde Ernest Imamović.

Osim razmatranja Plana i Programa rada za 2021.godinu, na sjednici je imenovan i novi predsjednik Upravnog odbora organizacije. Ovu funkciju u narednom periodu će obavljati Nedim Kunovac.

Govoreći o planovima ove organizacije, on je ovom prilikom istaknuo da će se raditi na poboljšanju statusa njihovih članova.

„Ono što je prioritet ove organizacije jeste poboljšanje statusa porodica šehida, jer smatram da su te porodice na nekoj margini. Po Zakonu o osnovim pravima branilaca zaista su mala primanja porodica šehida i u tom smjeru ćemo kao delegati raditi na pripremanju prijedloga koji ćemo uputiti prema Vladi FBiH i tražiti da nam se vrate prihodi koji su na neki način uskraćeni, oduzeti i nisu transparentno vraćeni“, izjavio je Kunovac.

Prilikom obraćanja na sjednici, premijerka BPK Goražde kazala je da će Vlada BPK Goražde  u narednom periodu nastojati da osim rješavanja egzistencijalnih problema boračke populacije, posveti pažnju i uređenju grada heroja, koji se ni nakon 26 godina ne može pohvaliti značajnijim spomen obilježjima, koji svjedoče o proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

„U skladu sa svojim nadležnostima i finansijskim mogućnostima, Vlada BPK Goražde nastoji udovoljiti  svim zahtjevima porodica šehida i poginulih boraca. Imamo puno senzibiliteta, pogotovo kada su u pitanju aktivnosti kojim se žele obilježiti značajni datumi iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godina, a mi ih  finansijski podržavamo.Ono na čemu zajednički radimo već drugu godinu jeste da, ukoliko postoje mogućnosti pod jednakim uslovima, da se prilikom zapošljavanja da prednost porodicama šehida, odnosno djeci koja su ostala bez stalnog radnog angažmana. U prethodnoj godini realizovali smo projekte preko Službe za zapošljavanje BPK Goražde, što smo predvidjeli i u 2021.godini i ja se se zaista nadam da ćemo, korak po korak, krenuti u rješavanje tog gorućeg problema. Nažalost, moram reći da se duži niz godina na tome nije studiozno i kvalitetno radilo, uglavnom su to bila neka instant rješenja, pa iz tog razloga imamo puno djece  koja se nalaze na evideniciji nezaposlenih. Dosta je djece koja su završila visoku stručnu spremu, nešto ima i sa srednjom stručnom spremom, ali podržat ćemo svaki prijedlog Udruženja porodica šehida i poginulih boraca i nadležnog ministarstva kako bi se taj gorući problem riješio. Drago mi je što smo danas mogli podijeliti tu informaciju da će centralno spomen obilježje svim poginulim braniteljima Grada Goražde biti završeno u toku 2021. godine. Bilo je još otvorenih pitanja oko procesuiranja ratnih zločina koji su počinjeni na ovom području. Mi sa svoje strane dajemo punu podršku radu ovog udruženja“, izjavila je Aida Obuća, premijerka BPK Goražde.

Uz čestitke novoizabranom predsjedniku, ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović istaknuo je značaj dobre saradnje resornog ministarstva i organizacije koja je na  izuzetnom nivou, uzimajući u obzir činjenicu da se nastoje svi gorući problemi rješavati u kontinuitetu. Poseban osvrt dat je i na period borbe protiv pandemije virusa COVID-19 kada su finansijska sredstva bila limitirana, ali se i u tom periodu nastojalo udovoljiti zahtjevima boračke populacije, što će činiti i u narednom periodu.

„Urađeno je dosta projekata i svi oni zahtjevi koji su došli od ove organizacije su u potpunosti ili djelimično podržani. Osim izgradnje novih obilježja, u protekloj godini po prvi put smo obezbijedili sredstva za adaptaciju i rekonstrukciju postojećih spomen obilježja koja su izgrađena širem na prostoru našeg kantona u čast naših šehida i poginulih boraca. Iskreno se nadam da ćemo i u narednom periodu zajednički provoditi aktivnosti koje će imati za cilj poboljašanje statusa porodica šehida i poginulih boraca“-kazao je ministar Aganović.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović smatra da je mnogo toga propušteno u protekle dvije decenije.

„Majke šehida žele da ih neko iz udruženja obiđe, tako da je potrebno da se sistemska rješenja naprave. Jako je bitna izgradnja spomen obilježja zbog imena poginulih boraca i šehida iz svih brigada i da to bude na jednom mjestu. Planiramo  izgradnju spomen obilježja komandantu Zaimu Imamoviću koje je inicirano još 2012 godine. Visina finansijskih sredstava koja su predviđena za izgradnju tog spomen obilježja su velika i mi kao porodica, a smatram da je i komandant živ, ne bi se složio sa tim utroškom. Besplatno idejno rješenje je napravljeno, a Grad Goražde , Ministarstvo za boračka pitanja i boračka udruženja će inicirati da to budu minimalna sredstva. Imamo osoba iz inozemstva  koje bi to finansirale na adekvatan način. Što se tiče zapošljavanja i konkretne pomoći tim ljudima o tim stvarima treba razgovarati, a konačan pečat treba staviti  na idejni projekat i rješenje na Rorovima. Radi se o idejnom rješenju od strane jedne naše sarajevske općine“, kazao je Imamović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.