• OBJAVLJENO: 02.07.2021.
U okviru provođenja niza procesa Bosne i Hercegovine ka približavanju i integraciji sa EU
Bosansko –podrinjski kanton Goražde potpisnik Akcionog plana koji će doprinijeti saradnji i unaprjeđenju kantonalnih skupština

U sklopu Twinning projekta EU unije, jučer je u Neumu održana konferencija svih predsjedavajućih kantonalnih skupština i sekretara unutar FBiH na kojoj je potpisan Akcioni plan s ciljem unaprjeđenja njihove uloge u procesu evropskih integracija.

Učešće na konferenciji i potpisivanju ugovora uzela je i predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Sirbubalo.

„Projekat čijom realizacijom se nastoji unaprijediti saradnja kantonalnih skupština u smislu formiranja stalnih konferencija predsjedavajućih skupština i sekretara započeo je 2017. godine, a završava se u oktobru mjesecu. Bosansko-podrinjski kanton je aktivno uzeo učešće i potpisao Akcioni plan, a glavni cilj ovog projekta je unaprjeđenje saradnje između predsjedavajućih kantonalnih skupština i sekretara u smislu razmjene dobre prakse, zakonskih rješenja, podizanja svijesti građana o radu kantonalnih skupština i prilagođavanja zakonske regulative Evropskoj Uniji  s obzirom na ustavno uređenje Bosne i Hercegovine”- riječi su predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde Aide Sirbubalo.

Uvodno obraćanje na konferenciji imao je Tomisalv Martinović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH, a o iskustvima svojih zemalja u integraciji sa EU govorili su Ekaterina Dorodnova, zamjenica šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH, te predstavnici evropskog parlamenta iz Hrvatske, Austrije, Mađarske i Belgije.

Nakon potpisivanja Akcionog plana, Bosna i Hercegovina se obavezala da će provesti niz procesa ka približavanju i integraciji sa EU. Zbog složene ustavne strukture i nadležnosti koju kantoni imaju u Federaciji BiH, neophodan je njihov aktivni angažman u realizaciji postavljenih ciljeva od strane EU.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.