• OBJAVLJENO: 09.07.2021.
Iz kompleksa “Memorijalna šuma – Srebrenica 8.372” na Posestri jutros krenuo Maraton mira “Goražde – Žepa – Srebrenica”
Goraždanske atletičare ispratili premijerka i ministri u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Iz kompleksa “Memorijalna šuma – Srebrenica 8.372” na Posestri, kojom Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici, jutros je krenuo Maraton mira “Goražde – Žepa – Srebrenica”.

Organizator, Atletski klub Goražde, na ovaj način šesti put nastoji simbolično očuvati vezu između ove tri nekadašnje zaštićene zone UN-a. Na put dug oko 180 kilometara ove godine krenula su četiri maratonca iz Goražda.

„ Maratonci nose snažnu poruku stanovnika BPK Goražde porodicama stradalih stanovnika Žepe i Srebrenice, da nisu zaboravljeni, da i mi suosjećamo s njima u njihovoj patnji i boli, kao i sa porodicama žrtava našeg grada „ – kazao je Šuman.

Na putu za Srebrenicu učesnici maratona mira u pratnji najmlađih članova Atletskog kluba Goražde odali su počast i goraždanskim žrtvama. Položili su cvijeće na spomen-obilježje poginulim pripadnicima MUP-a, ubijenoj djeci Goražda, a potom i na centralnom spomen-obilježju poginulim braniocima Goražda.

Na centralnom spomen obilježju u odavanju počasti poginulim braniteljima i polaganju cvijeća pridružili su im se članovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona, predvođeni premijerkom Aidom Obućom. Oni su goraždanskim atletičarima poželjeli sretan put, ponosni što se i na ovaj način Goražde i njegovi građani uključuju u tužno obilježavanje 26.godišnjice genocida u Srebrenici, s porukom da se genocid više nikad nikom ne dogodi.

„Ovaj maraton pun je simbolike jer čuvamo sponu između tri grada koja su dijelila sličnu sudbinu, – istakao je predsjednik Atletskog kluba Goražde.

Maratonci iz Goražda večeras će se pokloniti i žrtvama Žepe polaganjem cvijeća na spomen obilježje, a sutra će  to učiniti i u kompleksu memorijalnog centra u Potočarima

Sutra će iz grada na Drini prema Potočarima krenuti i goraždanski biciklisti  u okviru tradicionalnog maratona Goražde – Srebrenica.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.