• OBJAVLJENO: 14.10.2011.
Dopremijer FBiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović i članovi Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Doma naroda Federacije BiH posjetili Bosansko-podrinjski kanton Goražde
“Dani jabuke” – prilika za razgovore o poboljšanju poljoprivredne proizvodnje

Dopremijer FBiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović danas je sa predsjednikom i članovima Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Doma naroda Federacije BiH posjetio premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emira Frašta. Sastanku kod premijera prisustvovali su i predsjedavajući Skupštine BPK-a Goražde Nazif Uruči i kantonalni ministar za privredu Demir Imamović.

Razgovarano je o stanju u poljoprivredi na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, te o mogućim vidovima pomoći federalnog Ministarstva goraždanskim poljoprivrednim proizvođačima kroz poticaje u poljoprivredi, koji su dosada bili na veoma niskom nivou. Pomoć federalnog resornog ministarstva neophodna je, kako je to istaknuo ministar Demir Imamović, i za uređenje obaloutvrde u gradu koja je u posljednjim poplavama ozbiljno ugrožena, te za sanaciju i revitalizaciju goraždanske mljekare “Milgor”. Ministar Imamović je kazao kako se broj registrovanih poljoprivrednih proizvođača na području BPK-a od prvobitnih 20 povećao na 100 zahvaljujući, prvenstveno, stimulativnim poticajnim mjerama koje provodi Ministarstvo za privredu i Vlada kantona, s ciljem da što veći broj poljoprivrednika registruje svoju djelatnost i odjavi se sa evidencije Službe za zapošljavanje.

Dopremijer FBiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović naglasio je ovom prilikom kako razumije domaće proizvođače i njihovo nezadovoljstvo kada su u pitanju sredstva koja su na raspolaganju za poticaje u poljoprivredi. Prema njegovim riječima, sadašnja sredstva ni približno nisu dovoljna za provedbu stimulativnoga modela povećanja proizvodnje, moderniziranja tehnologije i okrupnjavanja gospodarstava, a što nam nalaže  i usvojena Strategija razvoja poljoprivrede u FBiH.

Resorni ministar vjeruje da će Vlada i Parlament FBiH imati razumijevanja kako bi se već iduće godine u federalnom budžetu osigurala značajnija sredstva za poljoprivredne poticaje, odnosno zatražio je od članova Odbora da Parlament ispoštuje usvojenu Strategiju razvoja poljoprivrede u FBiH, koja predviđa  minimalnih šest posto budžeta za poticaje u poljoprivredi.

Kad je riječ o poticajima za poljoprivrednike sa područja Bosansko-podrinjskog kantona koja su bila do sada bila minimalna, ministar Ivanković-Lijanović kaže:

Do sada je to vjerovatno bilo tako, ali evo ja sam se danas uvjerio na ovom sajmu da imamo jako vrijedne ljude u Goraždu, jako prelijepu zemlju u Goraždu i da moramo stvoriti uvjete da ti vrijedni ljudi mogu proizvoditi plodove na toj vrijednoj zemlji, da ne uvozimo hranu već da je proizvodimo ovdje. Mi u ministarstvu ćemo učiniti sve da pomognemo, sukladno našim programima, da proizvođači sa prostora BPK-a povuku što više sredstava iz federalnog proračuna.

Na ovom sastanku bilo je riječi i o zaštiti vodotoka rijeke Drine, primjeni Zakona o zaštiti domaće proizvodnje, te o neophodnosti donošenja Zakona o šumama na federalnom nivou.

Nakon sastanka kod premijera BPK-a Goražde, federalni ministar Ivanković-Lijanović je s članovima Odbora za poljoprivredu Doma naroda Federalnoga parlamenta posjetio zemljoradničku zadrugu „Agropodrinje“ i mljekaru „Milgor“, te poljoprivredna gazdinstva na području MZ Hubjeri i općine Foča-Ustikolina.

Federalni ministar prisustvovao je i 5.sjednici Odbora za poljoprivredu Doma naroda Federalnoga parlamenta, a posjetio je i 8. Privredno-kulturnu manifestaciju „Dani jabuke – Goražde 2011.“, gdje je ove godine organiziran i Info-štand Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva .

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.