• OBJAVLJENO: 28.12.2021.
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove
Od sutra pojačana kontrola ugostiteljskih objekata

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove Bosansko podrinjskog kantona (BPK) Goražde narednih dana vršit će pojačane kontrole poštivanja epidemioloških mjera i naredbi koje su na snazi – potvrdio je direktor Uprave Emko Rizvanović.

Prema njegovim riječima, kontrole u tržnim centrima i ugostiteljskim objektima počinju od sutra, a sve aktivnosti će se provoditi u saradnji sa Upravom policije MUP-a BPK Goražde

„ U vrijeme kada se očekuju značajnija okupljanja, poseban akcenat prilikom kontrola stavit ćemo na ugostiteljske objekte gdje je organiziran doček Nove godine i intenzivne kontrole će trajati do subote, kako bi doprinijeli smanjenju rizika jer svjedoci smo da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije u BPK Goražde“ – kazao je Rizvanović.

Napomenuo je da je nakon ranijih  proslava u ovoj godini, usljed nepoštivanja mjera, bilo evidentno povećanje broja novooboljelih od koronavirusa te da je namjera spriječiti takve scenarije.

„  Prema važećim mjerama, u ugostiteljskim objektima se može okupiti  do 50 lica, što se, kada su u pitanju organizirane proslave, često krši. Napominjem da u slučaju da u objektu bude od 50 do 150 lica, ona moraju imati jednu od potvrda,  da su preboljeli Covid, da su vakcinisnai ili da su testirani. Pozivam ugostitelje da vode računa s ciljm zaštite zdravlja stanovnika i kako ne bismo došli u situaciju da ih sankcionišemo ili zatvorimo objekat“ – naglasio je Rizvanović.

Dodao je da će sankcije u slučaju kršenja mjera i naredbi biti izrečene zavisno od procjene rizika.

Direktor kantonalne Uprave za inspekcijske poslove podsjetio je da su za nepoštivanje mjera i naredbi, za pravna lica predviđene novčane kazne u iznosu   od 3.000 do 10.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 2.000 KM.  Za fizičko lice – obrtnika kreću se u rasponu od  od 2.000 do 8.000.

Nakon novogodišnjih praznika najavio je  intenzivnije kontrole javnih skupova, kulturnih i drugih manifestacija, jer su, po riječima Rizvanovića,  to mjesta gdje se evidentno krše mjere i naredbe.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.