• OBJAVLJENO: 29.12.2021.
U Goraždu danas održana Policijska akademija za mlade, namijenjena učenicima srednjih škola
Učesnicima Akademije obratio se i ministar za unutrašnje poslove BPK Goražde Armin Mandžo

Riječ je o vannastavnim aktivnostima koje u okviru “Programa socijalizacije s pravom FBiH” već pet godina realizuje organizacija PH International– Ured u Sarajevu, uz finansijsku podršku Vlade SAD-a – Odjela za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona.  Cilj je doprinijeti vladavini prava i  prevenciji maloljetničke delinkvencije u BiH.

Programski asistent Ureda PH International  Sarajevo Amina Dučanović pojašnjava da se “Program socijalizacije s pravom u FBiH” realizuje u svim školama na području BPK Goražde, u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova i obrazovanja, dok je Policijska akademija namijenjena isključivo srednjoškolcima.

Osmišljena je kao jedna vrsta interaktivnih sesija kao dio vannastavnih aktivnosti kojima se nastoji osnažiti povjerenje mladih u policiju.

“ Srednje škole isključivo mogu biti dio Policijske akademije, vjerovatno zbog tog dobnog prelaza, u smislu  odrastanja, da se nekako na podrobniji način upute u ono što im budućnost nosi i da budu u prilici da sa policijskim službenicima razgovaraju o sveprisutnijim problemima, a sve s ciljem prevencije maloljetničke delinkvencije, upućivanja u vladavinu prava i na taj način oni postaju aktivni sudionici u svojoj lokalnoj zajednici” – pojasnila je Dučanović.  

Napomenula je da su dosadašnje organizirane akademije urodile plodom. 

“ Imamo učenike, čak i pedagoge koji dobiju posve neka nova saznanja. Nedavno sam imala situaciju gdje je pedagogica baš bila pod dojmom šta se sve ubraja u korupciju, tako da policijska akademija nije isključivo osvješćenje  za mlade, jer često i odrasli izvuku pouke i upute se u zakone. Nama je uvijek cilj da se kod mladih stvori to povjerenje u policijske službenike a ne da ih doživljavaju kao oblik represije i straha, već da im se mogu obratiti na način da mogu odreagovati” – naglasila je ona.   

Istražitelji odnosno inspektori sektora Uprave policije kantonalnog MUP-a koji su prethodno prošli i obuke u okviru ovog programa te držali predavanja i u školama, učesnicima akademije danas su prezentovali svoja znanja i vještine o različitim temama, kako bi doprinijeli da se mladi ne nađu ”sa druge strane zakona”.  

” To su teme maloljetničke delinkvencije,  zloupotrebe droga,  cyberbulinga, odnosno kriminaliteta na internetu koje je danas jako zastupljeno, gdje se mnogo djece osnovaca i srednjoškolaca susreće sa zlostavljanjem preko interneta, tako da im želimo staviti do znanja da Uprava policije MUP-a BPK stoji na raspolaganju svima njima, ukoliko osjete potrebu da imaju bilo kakav problem kada su u pitanju kriminaliteti, da se mogu javiti našoj dežurnoj službi i inspektorima koji rade 24 sata na sprječavanju i zaustavljanju upravo tih oblika kriminaliteta” – kazao je ministar za unutrašnje poslove BPK Goražde Armin Mandžo.  

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.