• OBJAVLJENO: 12.01.2022.
Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i ministar za privredu
Obećana pomoć Vlade BPK u rješavanju dugogodišnjeg problema vodosnabdijevanja goraždanskih naselja Budići,Laleta i Baćci

Dugogodišnji problem nestašice vode na koji su ukazivali stanovnici iz naselja Laleta, Budići i Baćci u Mjesnoj zajdenici I, bio je tema  današnjeg sastanka premijerke BPK Goražde Aide Obuće i ministra za privredu Harisa Salkovića sa predstavnicima stanovnika koji gravitiraju na ovom području.

Kako je ovom prilikom istakla premijerka, Bosansko-podrinjski kanton Goražde, spreman je sufinansirati projekat  kojim bi se riješio problem, čije rješavanje je  u nadležnosti Gradske uprave Grada Goražde.

„ BPK Goražde podržat će sve one projekte lokalnih zajednica koje, prije svega, idu u pravcu poboljšanja uslova života na području BPK Goražde, a današnji sastanak išao je u pravcu da građane mjesne zajednice Goražde I koji gravitiraju u visinskim dijelovima te mjesne zajednice, a koji nemaju riješeno vodosnabdijevanje i pitku vodu u 21. vijeku, obavijestimo da smo u toku 2022. godine planirali iznos od preko 800.000 KM iz vodnih naknada koji se može utrošiti jedino u ovakve projekte koji rješavaju pitanje vodosnabdijevanja na području našeg kantona. Spremni smo podršati ovaj projekat i zahtijevamo od gradskih vlasti da pravovremeno spreme projekat i apliciraju prema Vladi BPK Goražde i resornom ministarstvu kako bismo riješili ovaj dugogodišnji problem“, kazala je tim povodom premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Naglašava da je Vladi najbitniji interes građana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i da se sa ovako značajnim finansijskim sredstvima može riješiti problem koji je prisutan dugo godina u našem kantonu.

Prema ranijim procjenama, vrijednost ovog projekta iznosila je oko 500.000 KM, no obzirom da je došlo do povećanja građevinskog materijala, danas je istaknuta potreba da se on revidira i prilagodi sadašnjim cijenama.

„ Svjesni smo njihovog problema koji datira već duži niz godina , a evo sad se stvorila prilika da se on riješi konačno. Niko ne može razumjeti taj problem u kojem se oni nalaze, iz razloga što je rijetka situacija u današnje vrijeme, ali resorno ministarstvo i Vlada BPK Goražde spremni su podržati njegovu implementaciju, odnosno samo je na Gradskoj upravi da kandiduje projekat i ovim putem ih molimo da adekvatno dostave projeka, odnosno aplikaciju na javni poziv Ministarstva, „ naglasio je ministar privrede Haris Salković.

Salko Rogo, jedan od stanovnika čija porodica se suočava sa problemom nedostatka vode, izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom i obećanjima Vlade i resornog ministarstva da su spremni riješiti ovaj problem. „Od toliko sastanaka u životu na kojim sam bio, ovo je jedan s kojeg najsretniji izlazim,  iz razloga što je na pomolu rješavanje ovog problema za oko 300 domaćinstava koji žive na ovom području“ , riječi su Salka Roga.

Riječi zahvalnosti premijerki i ministru privrede na danas obećanoj podršci ispred Savjeta mjesne zajednice Goražde I uputio je i Safet Šalo.

Uz sufinansiranje lokalnog nivoa i podršku Vlade Federacije BiH, koja je spremna podržati ovakve projekte, problem vodosnabdijevanja goraždanskih naselja Budići,  Laleta i Baćci može se riješiti na zadovoljstvo građana Grada Goražde i Vlade BPK Goražde.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.