• OBJAVLJENO: 01.03.2022.
Nizom događaja Dan nezavisnosti BiH obilježen na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
“Mnogo je više onih koji vole Bosnu i Hercegovinu od onih koji žele da je razgrade”, poručeno sa svečane akademije

Delegacije zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, boračkih udruženja, Oružanih snaga BiH te Muftijstva goraždanskog,  polaganjem cvijeća odale  su počast šehidima i poginulim braniocima na šehidskom mezarju i partizanskom spomen obilježju u naselju Kolijevke, spomen obilježju poginulim pripadnicima policije i spomeniku ubijenoj djeci Goražda.

Na svečanoj akademiji u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde evocirane su uspomene na vrijeme prije 30 godina, kada se većina Bosanaca i Hercegovaca na referendumu izjasnila da želi nezavisnu i suverenu državu.

„    Prvi mart je jedan od najznačajnijih datuma u povijesti BIH jer je  29. februara i 1. marta  1992. godine većina građana  potvrdno na referendumu reklo da želi obnoviti svoju nezavisnost i suverenost države koja ima hiljadugodišnju tradiciju, koju nikada i niko neće dovesti u pitanje. Danas obilježavamo 30 godina, ali proslavit ćemo ih još puno iako se sile mraka ne predaju, nasrću na BiH i dovode u pitanje njen opstanak,  ali onih koji vole BiH, siguran sam, ima daleko više“ – kazao je predsjedavajući Gradskog vijeća Goražde Bajro Obuća.

Uz čestitke građanima, na svečanoj akademiji govorio je i gradonačelnik Grada Goražde Ernest Imamović.

„  Duh koji  je i  Goražde imalo,  živi u ljudima i danas, pa i onima koji nisu u Goraždu a koji su proživjeli i dokazali u najjačoj instituciji Armiji BiH, u vojnom i političkom smislu.  BiH je opstala i opstaće bez nas i s nama za buduće generacije. Zajedničkim snagama, povjerenjem i pravljenjem istine od istine a nikako laži, danas kao nikad ranije potrebna nam je punopravna država BiH i svaki njen pedalj teritorije“ – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća je između ostalog naglasila da vjeruje kako  bi i danas većina građana BiH izabrala nezavisnost,  iako retrogradne sile čine sve da je učine nemogućom državom.

„ Trideset godina poslije  retrogradne sile ponovo ne miruju, možda su i jače nego prije, nasrću na našu nezavisnost i suverenost, učinili bi sve i to čine da nas proglase nesposobnom i nemogućom zemljom, istovremeno trujući svoj narod ponovo nekim novim snovima o životu u tamo nekom istom svijetu, u istoj državi bez drugih i drugačijih. Suprotstavit ćemo im se  tako što ćemo više nego ikada raditi na jačanju državnih institucija, vraćati povjerenje građana u pravedan sistem i ono što radimo i što ćemo ovaj prostor, zatrovan mržnjom, očistiti od ružnih riječi i djela i jačati naše međusobne, ali i veze sa našim susjedima, drugim i drugačijim“ – poručila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Sirbubalo ukazala je na značaj obilježavanja  današnjeg praznika, koji predstavlja  praznik ponosa, solidarnosti  i odlučnosti.

„  Ideal suverenosti i nezavisnosti BiH odbranjen je zahvaljujući patriotizmu naših građana, a ideja suverentiteta i teritorijalnog integriteta i dalje je trn u oku retrogradnih snaga. Politička nestabilnost stvara ambijent u kojem mladi ljudi žele i odlaze iz zemlje,  a naš cilj je sistem u kojem će željeti da ostanu i za ostvarenje tog cilja moramo se svakodnevno, strpljivo boriti zajedničkim radom i  svi trebamo doprinijeti jačanju naše države uz poštivanje različitosti, kulturnih i duhovnih vrijednosti“ – kazala je Sirbubalo.

Na svečanoj akademiji svoje prvonagrađene radove na takmičenju osnovnih i srednjih škola, koje povodom Dana nezavisnosti BiH tradicionalno organizuje Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, pročitale su učenice Irma Pjano, Amina Bećković i Adna Salman, a svoj doprinos svečanoj akademiji svojim nastupom dali su i nastavnici Osnovne muzičke škole “Avdo Smailović” iz Goražda Ibrahim Radoović i Mirza Magoda. U linku ispod su imena i ostalih nagrađenih učenika u likovnom i literarnom stvaralaštvu.

Rezultati takmičenja

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.