• OBJAVLJENO: 02.03.2022.
U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH
Otvoren VI Međunarodni sajam starih tradicionalnih, umjetničkih zanata i domaće radinosti – Goražde 2022.
  Svečano otvaranje sajma upriličeno je danas na platou Trga branilaca u Goraždu, a potom je izvršena dodjela priznanja učesnicima i prijateljima manifestacije.
Organizator dvodnevnog sajma je Udruženje starih tradicionalnih, umjetničkih zanata i domaće radinosti „Stari grad“, a pored  prodaje proizvoda, u okviru manifestacije održani su i edukativni programi.
Sajam koji predstavlja i podršku akciji „Kupujmo odmaće“ ciljano je organiziran u okviru programa obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, države koja se može pohvaliti značajnim prirodnim resursima i bogatom tradicijom„Ovo je naš skroman doprinos obilježavanju Dan nezavisnosti BiH. Ova je zemlja čudo, s ogromnim potencijalima, ljepotama, vrijednim ljudima, samo to treba uobličiti, dati neku zakonsku formu i krenuti da se radi „- kazao je predsjednik Udruženja starih, tradicionalnih umjetničkih zanata i domaće radinosti „Stari grad“ Rehad Deljo.

Podršku organizaciji sajma pružili su Vlada BPK i Grad Goražde, dok je manifestaciju otvorio savjetnik Federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnija Kudić, koji je naglasio značaj podrške domaćoj proizvodnji i zanatima.

„Proizvodnja hrane danas u svijetu postaje prvorazredno pitanje i, pored odbrane, to je zapravo strateško pitanje za očuvanje svake države. U tom smislu, odgovornost svih nas treba biti na tom nivou, a s druge strane i komercijalna i robna poljoprivredna  prozvodnja je jako isplativa. Svjedoci smo svega što se dešava u svijetu i zajedničke poljoprivredne politike EU idu u pravcu očuvanja okoliša gdje oni do 2030. godine planiraju smanjiti konvencionalnu a povećati organsku proizvodnju, što znači da će ponuda socijalno jeftine hrane biti manja i ona će biti skuplja i zato je vrlo strateški važno ulagati u domaću poljoprivrendu proizvodnju“ – naglasio je Kudić.

Otvaranje  sajma upotpunilo je i edukativno-stručno predavanje prof. dr. Behije Dukić i mr. Husnije Kudić o temama ˝Bolesti pčela i pčelinjeg legla˝ i ˝Poljoprivredne savjetodavne službe˝, koje se realizovalo u prostorijama Biznis centra Goražde. Također, predstavljena je foto izložba ˝30 godina nezavisnosti˝ u formi fotografije E. Sakić.  Održan je i šahovski mini turnir Šahovskog kluba Goražde.
Sajam je otvoren danas i sutra, a svi zainteresovani sugrađani i gosti mogu ga posjetiti, razgledati ili pak nešto kupiti.
Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.