• OBJAVLJENO: 23.03.2006.
Svjetski dan voda povod za razgovor o zaštiti ovog čovjeku neophodnog prirodnog resursa

Na najbolji način zaštiti ono čime nas je priroda obilato nagradila!
U povodu 22.marta- Svjetskog dana voda Služba za odnose sa javnošću BPK-a Goražde organizovala je press konferenciju na temu „ Zaštita okoliša i voda na području BPK-a Goražde“.
Na ovu temu novinarima je govorio šef Sektora za zaštitu okoliša u Ministarstvu za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Vejsil Kodžaga. On je kazao da Bosansko-podrinjski kanton Goražde obiluje dobrim izvorištima kvalitetne vode, koji ni u kom slučaju nisu adekvatno iskorišteni, ali ni zaštićeni. Prema njegovim riječima, nisu potrebna velika sredstva da se ta izvorišta ograde i zaštite na odgovarajući način kako bi se se u potpunosti bilo sigurno u kvalitet vode. Za sada, jedinu adekvatnu zaštitu, kontinuiranu analizu parametara i dezinfekciju vode ima izvorište “Fabrike vode” u Vitkovićima, koja vrši i glavno vodosnabdijevanje grada Goražda pitkom vodom. Isto tako, izgradnja laboratorije za mikro-biološku analizu vode u kojoj će se vršiti svakodnevne analize vode za piće jedan je od prioriteta, za čiju realizaciju bi se trebala obezbijediti neophodna sredstva.

Obzirom da veliki broj svjetskog stanovništva ima problema sa nedostatkom pitke vode, naša zemlja je u velikoj prednosti, pa će pitanje zaštite okoline u Bosni i Hercegovini, a u sklopu toga i pitanje zaštite voda, biti jedno od najprioritetnijih pitanja ako želimo sebi i svojim potomcima obezbijediti bolju i sigurniju budućnost i postati dio velike evropske porodice, naglašeno je ovom prilikom.
Usvajanje seta zakona o zaštiti okoline, koji je prije godinu dana donesen i na nivou Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, prema riječima gospodina Kodžage, regulisaće pravila ponašanja i rješavanje ovog vrlo važnog pitanja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.