• OBJAVLJENO: 21.07.2022.
Premijerka BPK Goražde i kantonalni ministar privrede
Potpisani ugovori sa gradonačelnikom Grada Goražde o dodjeli sredstava po osnovu vodnih naknada

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i ministar za privredu Haris Salković potpisali su danas sa gradnočelnikom Grada Goražde Ernestom Imamovićem ugovore o dodjeli sredstava po osnovu vodnih naknada, čijom će se realizacijom riješiti neka od gorućih problema građana Grada Goražde.

Ovim sredstvima Vlada iz Budžeta Ministarstva za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2022. godinu, sa ekonomskog koda- Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti (vodne naknade) sufinansira projekte Grada Goražda: “Zacjevljenje potoka Šišeta u Goraždu – I faza”u iznosu od 100.000 KM i “Sanaciju fekalne kanalizacije u stambenoj zgradi “Balkan” u ulici 1. maj u Goraždu” u iznosu od 20.000 KM.

Kako ističe premijerka BPK-a Goražde Aida Obuća, potpisivanjem ovih ugovora i sa danas postignutim dogovorom sa gradonačelnikom Goražda, Vlada BPK će intezivnije krenuti sa rješavanjem pitanja problema vodosnabdijevanja Grada Goražda.

„ Kao što smo i ranije istakli, na kodu Ministarstva za privredu iz namjenskih sredstava vodnih naknada ima jako puno sredstava koje ćemo mi, ako Bog da, u ovoj godini utrošiti i sanirati one goruće probleme koji su bili prisutni kada je u pitanju vodosnabdijevanje Grada Goražda. Ostalo nam je nešto više od pola miliona KM koja ćemo sa finansijskim sredstvima Grada Goražda zajedno uložiti te sufinansirati sve projekte s kojima je Grad Goražde aplicirao prema Ministarstvu privrede“- riječi su premijerke BPK Goražde.

Ministar za privredu Haris Salković naglašava da je osim potpisivanja ugovora, današnji sastanak sa gradonačenikom Goražda bio prilika da se malo detaljnije razrade buduće aktivnosti.

„Kazali smo gradonačelniku da je stav Vlade, odnosno prioritet rješavanje pitanja vodosnabdijevanja naselja Laleta i Budići o kojem smo više puta razgovarali, pa tako i danas. Dogovorili smo takođe da izađemo ususret, da se i rezervoar u Crkvinama finansira iz naših sredstava, vrlo brzo donijet ćemo i tu odluku.  Osim toga, dogovorili smo da se izvrši uplata sredstava po pitanju I faze potisnog cjevovoda kojih je ostalo negdje oko 140.000 KM, a da se ostatak sredstava od tih 500.000 KM rasporedi na drugu fazu. Dobili smo obećanja od gradonačelnika da će druga faza sa ovim sredstvima biti završena i da ćemo imati dosta bolje vodosnabdijevanje grada Goražda“- kazao je ministar Salković.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović potvrdio je da je danas sa premijerkom BPK ministrom privrede dogovorio nove aktivnosti koje se tiču II faze izgradnje potisnog cjevovoda i završetka prvog dijela, kao i oko definisanja novih projekata. Osim ovog, gradonačelnik ističe da je dobio obećanja da će se u narednom periodu voditi više računa o užem gradskom jezgru što se tiče asfaltiranja, popravki i uljepšavaja grada Goražda.

Ljepši izgled grada i kvalitetniji život njegovih stanovnika zajednički je cilj i Vlade BPK i Grada Goražda, na kojem i ubuduće treba udruženo raditi, stav je sa današnjeg sastanka.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.