• OBJAVLJENO: 26.09.2022.
Općina Pale u Federaciji BIH
Uručeni ključevi novih stanova socijalno-ugroženim i raseljenim porodicama

Ključevi novih stanova u zgradi socijalnog stanovanja u općini Pale u FBiH, izgrađenoj u okviru projekta CEB II „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja „ danas su uručeni socijalno ugroženim i raseljenim porodicama.

Ključeve za deset porodica kojim je osigurano stambeno rješenje po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja, a koje su do sada živjele u kolektivnim i alternativnim centrima na području ove općine,  uručili su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, načelnik općine Pale u FBiH Almin Ćutuk  te premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća.

Nakon dodjele ključeva, u svom obraćanju premijerka Aida Obuća naglasila je značaj realizacije ovakvih projekata u ovom dijelu Federacije BiH.

„Sigurna sam da će ovih 10 porodica koje danas preuzimaju ključeve svojih novih domova, nakon dugog i neizvjesnog perioda raseljenja, uspjeti da ostvare svoje životne ciljeve. Ovakvim činom iz Vlade FBiH šalje se jasna poruka da u ovom dijelu Federacije BiH ima perspektive, a zahvaljujući ljudima koji znaju i hoće da rade u interesu svog naroda, realizuju se upravo ovakvi projekti, dakle, konkretna djela, a ne samo riječi“-naglasila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Ukupna vrijednost podprojekta 106 u općini Pale u FBiH iznosila je 1.128.325 KM, od čega je iznos od 960.400 KM kreditnih sredstava CEB-a, a ostatak iznosa čija je vrijednsot 167.925KM osigurala je općina Pale u FBiH.

Podsjetimo, kroz projekat CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe za zatvaranje 121. kolektivnog centra. Za tu namjenu osigurano je  2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Na taj način će biti zatvoreni svi kolektivni centri u RS i više od 76 posto na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Na području Federacije BiH u toku je izvođenje radova na izgradnji stambenih objekta sa ukupno 351 stambenom jedinicom za devet podprojekata koji se realiziraju na području Grada Bihaća, Gračanice, Mostara, Čapljine, Živinica i Lukavca, kao i na području općina Ključ, Kalesija i Foča/Ustikolina.

Do sada je završena sanacija i izgradnja objekata za 27 podprojekata sa ukupno 653 stambene jedinice. Od čega je useljeno 507 stambene jedinice, a do kraja godine planira useljenje još 146 porodica u nove stambene jedinice u općinama Velika Kladuša, Čelić, Goražde, Mostar i Ilidža.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.