• OBJAVLJENO: 05.01.2012.
Usvojen Program manifestacije „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“


Povodom održavanja osme tradicionalne književno-kulturne manifestacije „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ Goražde-Sarajevo-Fojnica 2012.godine, danas je u Centru za kulturu održan prvi sastanak Organizacionog odbora ove manifestacije.
Ovogodišnjom književno-kulturnom manifestacijom obilježava se 123 godine od rođenja i 57 godina od smrti Isaka Samokovlije, a grad Goražde želi da sadržajnim programom podsjeća ove i buduće generacije na život i djelo jednog od najvećih književnika sa ovih prostora pa i šire.
Članovi Organizacionog odbora usvojili su Program manifestacije, te istaknuli da je sve spremno za obilježavanje koje će početi 17.januara 2012.godine polaganjem cvijeća na bistu književnika Isaka Samokovlije u krugu Doma zdravalja „dr. Isak Samokovlija“ Goražde. Istog dana, u holu Centra za kulturu biće postavljena izložba „Život i djelo Isaka Samokovlije“ , a uvodna izlaganja o temama „Život i djelo Isaka Samokovlije“ i „O književno-kulturnoj manifestaciji“ daće mr. Eli Tauber i Rasim Ligata prof. književnosti. O temi „Prožimanje kultura“ govoriće prof.dr. Senadin Lavić.
U okviru programa biće upriličen književni matine pod nazivom „Zavičaj u našim pjesmama“ u kojem će učestvovati književni stvaraoci iz Goražda, a odlomak iz monodrame „Plava Jevrejka“ izvešće glumica Irina Dobnik.
Manifestacija „Dani Isaka Samokovlije-Sunce nad Drinom“ započinje 17.januara u Goraždu, a do maja kada završava, brojni kulturni sadržaji posvećeni ovom književniku, pored Goražda, biće organizovani i u Sarajevu i  Fojnici.

/bpkg.gov.ba/

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.