• OBJAVLJENO: 11.10.2006.
Nema ohrabrujućih vijesti za studente dislocirane nastave u Goraždu

Nema ohrabrujućih vijesti za studente dislocirane nastave u Goraždu

Svoja prava studenti će potražiti na mirnim protestima i na sudu!!!

Na zahtjev 49 studenata koji su trebali pohađati dislociranu nastavu u Goraždu Ekonomskog fakulteta iz Sarajeva, 10.10.2006.godine održan je njihov ponovni sastanak sa Premijerom BPK-a Goražde Nazifom Uručijem. Sastanku je prisustvovala i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Emira Drakovac, dok se rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čalkovica, dekan Ekonomskog fakulteta Muris Čičić, Premijer Kantona Sarajevo Denis Zvizdić i ministar obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo Emir Turkušić, koji su, takođe, pozvani na ovaj sastanak nisu pojavili u Goraždu.

Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči obavijestio je studente o obavljenom razgovoru sa rektorom Univerziteta u Sarajevu, te ponovio ono što im je kazao na predhodnom sastanku, da odgovorne za otkazivanje nastave potraže u onima koji su raspisali konkurs i upisali studente, te da je Vlada BPK-a Goražde, mada to ugovorom nije bilo predviđeno, bila spremna izdvojiti 25.000 KM, koji su sa odobrenih 100.000 KM od Vlade Kantona Sarajevo u 2006. godini, bili dovoljni za prvi semestar. Vlada BPK-a Goražde obezbijedila je i 50.000 KM za adaptaciju prostora Ekonomske škole u Goraždu za izvođenje nastave, kao i sve materijalno-tehničke pretpostavke za njeno nesmetano odvijanje. Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči, ovom prilikom, podcrtao je još jednom bezrezervnu podršku Vlade studentima u njihovim opravdanim zahtjevima, te odbio da špekuliše o razlozima zašto je došlo do otkazivanja nastave, otklanjajući svaku sumnju da namjere Vlade BPK-a Goražde nisu bile iskrene i u interesu studenata sa područja Bosansko-podrinjskog kantona koji su zaslužili da u svom gradu imaju priliku za sticanje visokog obrazovanja, kao i mladi u Srebrenici.

Uz vidljivo razočarenje, što, nažalost, ništa novo, niti povoljno za njih nisu mogli saznati jer se oni koji su najodgovorniji za odgađanje nastave nisu pojavili, studenti su najavili mirne proteste pred zgradom Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, kao i pokretanje sudskog spora. S pravom se osjećaju prevarenim i ne namjeravaju odustati od zahtjeva da im se ipak omogući studiranje u Goraždu. Mnogi od njih su kako kažu, povukli dokumente sa drugih fakulteta i izgubili smještaj u Sarajevu, a što je najgore, izgubiće i godinu, jer se nisu nigdje upisali, a nova akademska godina već je počela.

Podršku goraždanskim studentima na mirnim protestima, kako se moglo čuti na sastanku, daće i Građanski odbor za demokratiju GROZD.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.