• OBJAVLJENO: 16.01.2012.
Iz Kantonalne uprave civilne zaštite
Nastavak aktivnosti deminiranja i u 2012. godini

Prema podacima Kantonalne uprave civilne zaštite, u toku prošle godine, na području BPK Goražde, deminirana je površina od ukupno 98.503 m². Deminiranje je vršeno na ukupno pet lokacija, od čega je završeno deminiranje na lokacijama Kazagići 5, Jelah 2, Zebina Šuma i Kodžaga Polje 1, dok su aktivnosti na deminiranju lokacije Kolijevke 4 obustavljene i njihov nastavak se očekuje u ovoj godini.
U toku protekle godine realizovana su i četiri projekta trajnog obilježavanja rizičnih područja na području općine Foča-Ustikolina u mjestima Mirkovica, Vrhovi, Kožalj i Ribice, a trajno obilježavanje rizičnih područja nastavit će se i u narednom periodu.
U toku prošle godine, A-Tim Goražde koji radi na prikupljanju i uništavanju neeksplodiranih ubojitih sredstava, realizovao je oko 200 pojedinačnih zadataka prikupljanja i uništavanja NUS-a.
Na osnovu informacija lokalnih zajednica BHMAC pripremio je 70 novih projekata deminiranja za područje BPK Goražde. Za realizaciju većine ovih projekata potrebno je naći donatore i oni će se realizovati u zavisnosti od raspoloživih sredstava.
Od početka procesa humanog deminiranja, na području BPK Goražde realizovano je ukupno 98 projekta deminiranja u okviru kojih je deminirana površina od 1.800.000 m², a prema postojećim podacima iz urađenih elaborata, za područje BPK Goražde, sumnjiva površina na kojoj postoji rizik od mina iznosi negdje oko 63.100.657 m².
Iz Kantonalne uprave civilne zaštite upućen je apel svim građanima da ne ulaze u obilježena sumnjiva područja na kojima postoji opasnost od mina te da, o eventualnim sumnjama o postojanju NUS-a, što prije obavijeste ovu upravu.

/bpkg.gov.ba/

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.