• OBJAVLJENO: 12.11.2006.
Izdvajamo sa 48. redovne sjednice Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Izdvajamo sa 48. redovne sjednice Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Besplatne udžbenike dobila još 222 učenika!

Data saglasnost za potpisivanje ugovora o zimskom održavanju cesta!

Pohvale za uspješnu realizaciju projekta nabavke besplatnih udžbenika socijalno ugroženim učenicima osnovnih škola na posljednjoj 48.redovnoj sjednici Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koja je održana 09.11.2006. godine, ministricama obrazovanja i boračkih pitanja, Emiri Drakovac i Nermani Sofović uputio je Premijer Nazif Uruči. . Pored ranijih 200, besplatne udžbenike dobila su još 222 učenika, a od toga 164 učenika iz kategorije boračkih populacija, za što je utrošeno 11.100 KM.
Realizacijom ovog projekta besplatne udžbenike, kako je naglašeno, dobilo je 28% učeničke populacije, što je svakako uspjeh.

Članovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, na ovoj sjednici dali su saglasnost Premijeru BPK Goražde da sa Raiffeisen bankom d.d. filijalom iz Goražda potpiše Ugovor o oročenom depozitu u iznosu od 100.000 KM, a u vezi sa ranije potpisanim Ugovorom o zajedničkoj saradnji na kreditiranju stambenih potreba boračke populacije, u koji Raiffeisen banka ulaže dosad najveću sumu svojih sredstava u iznosu od 900.000 KM.

Vlada je dala saglasnost Premijeru BPK-a Goražde za potpisivanje Ugovora o saradnji sa humanitarnom organizaciojom „HELP“ za implementaciju projekta „Stvaranje radnih mjesta kroz pomoć pokretanju malih i srednjih preduzeća u srednjoj i istočnoj BiH“. Cilj ovog projekta je da se pomogne 60 socijalno ugroženih porodica u čijem sufinansiranju će učestvovati i Vlada BPK-a Goražde, a njegova realizacija počinje u mjesecu decembru ove godine.

Na ovoj sjednici usvojena je i Odluka o odobravanju isplate novčanih sredstava iz budžeta Ministarstva za socijalnu polititku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice za 241 korisnika prava iz zaštite civilnih žrtava rata po osnovu usklađivanja visine mjesečnih primanja civilnih žrtava rata za mjesec januar 2005. godine u ukupnom iznosu od 39.981 KM, dok su sredstva iz budžeta istog ministarstva iznosu od 130.700 KM odobrena kao pomoć za ugradnju građevinskog materijala za 103 korisnika.

Iz budžeta Ministarstva za boračka pitanja, Vlada BPK-a Goražde je odobrila isplatu jednokratnih novčanih pomoći (IV grupa korisnika) za 40 boraca i članova njihovih porodica u iznosu od 6500 KM, kao i sredstva u iznosu od 3500 KM za sufinansiranje troškova rekonstrukcije ratom uništenih stanova u zgradi koja se nalazi u ul. Kulina bana u Goraždu, a za rješavanje stambenog pitanja porodica poginulih i demobilisanih boraca.

Članovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na svojoj 48.redovnoj sjednici usvojili su i zaključke o davanju saglasnosti Premijeru BPK-a Goražde i ministru za privredu za potpisivanje ugovora o zimskom održavanju cesta na području BPK-a Goražde sa privrednim društvima: „Okac“ Goražde, „Goraždeputevi“, Kaja Company Goražde i JKP „Prača iz Prače, u ukupnoj vrijednosti od 166.677 KM.

Odobreno je više zahtjeva za dodjelu novčane pomoći, od kojih izdvajamo Odluku o odobravanju plaćanja godišnje pretplate za priključak na Internet u iznosu od 70 KM dječaku Alenu Muhiću iz Goražda, kome je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, prošle godine poklonila računar .

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.