• OBJAVLJENO: 04.02.2012.
Iz vanrednog izvještaja kantonalne Uprave civilne zaštite
Zasjedala Vlada BPK i općinski štabovi civilne zaštite; u općini Pale-Prača proglašeno stanje prirodne nesreće

Na radnom sastanku Vlade BPK-a Goražde, održanom jutros u devet sati, kome su pored premijera i većine ministara, prisustvovali predstavnici Direkcije za ceste, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite i direktor Direkcije robnih rezervi, razmotrena je aktuelna situacija i analizirano šta je urađeno tokom noći i rano ujutro, te utvrđeni dalji pravci djelovanja koji se prvenstveno odnose na pročišćavanje putnih komunikacija.

Ministarstvo obrazovanja donijelo je odluku o prekidu nastave do daljnjeg u svim osnovnim i srednjim školama na području našag Kantona. Analizirano je stanje zaliha lož ulja i čvrstog goriva za kotlovnice u vitalnim ustanovama u gradu. Ministarstvo unutrašnjih poslova će provoditi pojačane mjere u regulisanju saobraćaja kao i uklanjanju parkiranih vozila koja ometaju rad zimskih službi.

Zatraženo je od svih institucija, pravnih i fizičkih lica da se u okviru svojih mogućnosti uključe u čišćenje snijega. Apelovano je na građane da budu strpljivi kako bismo ove teške vremenske neprilike lakše prebrodili.

Jutros u 9,00 sati u općini Goražde održana je sjednica Općinskog štaba civilne zaštite i štab je u stalnom zasjedanju. Angažovane su sve raspoložive snage na čišćenju snijega. Upućen je i apel svim građanima da se uključe u akciju čišćenja snijega, zatim da ne koriste vozila bez prijeke potrebe i da ih ne parkiraju pored kolovoza kako bi mašine neometano mogle čistiti puteve. Visina snijega u gradskom području iznosi od 60 centimetara, do 150 centimetara u ruralnim dijelovima općine.

Pristup mnogim selima u rubnim dijelovima općine je onemogućen. Trenutno se čiste lokalni putevi koji su u prioritetu. Procijenjeno je da za sada nema potrebe za proglašenje stanja prirodne nesreće.

U 9,00 sati održana je sjednica štaba civilne zaštite Općine Pale-Prača  na kojoj je proglašeno stanje od prirodne nesreće na cijelom području općine.

Naređeno je angažovanje raspoloživog ljudstva i mehanizacije, svih uposlenih u organima uprave, privrednih društava i drugih pravnih subjekata sa područja općine u spašavanju ugroženih i otklanjanju posljedica.

Proglašenje stanja prirodne nesreće stupa na snagu dana, 04.02.2012. godine u 10,00 sati.

U  općini Foča – Ustikolina  jutros u 10,00 sati održana je sjednica Općinskog štaba civilne zaštite, kojoj su pored članova Štaba prisustvovali  predstavnici JKP ,,Ušće”, PU Ustikolina i predstavnici mjesnih zajednica, izuzev predstavnika MZ Jabuka koji nije mogao doći. Utvrđene su pojačane aktivnosti na daljem pročišćavanju puteva i angažovana je dodatna mehanizacija. Opće stanje u općini Foča-Ustikolina je složeno, vode se intenzivne aktivnosti na čišććenju i procijenjeno je da za sada nema potrebe za proglašenje stanja prirodne nesreće. Visina  snijega iznosi od 60 do 150 centimetara.

/bpkg.gov.ba/

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.