• OBJAVLJENO: 06.02.2012.
Najnovije informacije iz Operativnog centra KUCZ
Stanje u općini Pale-Prača i dalje teško

Prema informacijama koje smo oko 20 sati dobili od šefa Operativnog centra Kantonalne uprave civilne zaštite Fahrudina Bezdroba, zbog pogoršanih vremenskih uslova nisu poletjela četiri helikoptera koja su trebala dostaviti hranu i lijekove za ugrožene povratnike u fočanskoj općini, pa je ova dostava odgođena do sutra. Njihovo angažovanje obezbjeđeno je uz posredovanje predsjednika Skupštine opštine Foča Lutvije Šukala i uz pomoć Uprave civilne zaštite Bosansko-podrinjskog kantona.

U toku dana, u saradnji sa Ministarstvom za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi BPK Goražde, jednim vozilom A tima Federalne uprave civilne zaštite koji rade na području BPK, dostavljena je hrana povratnicima u Kapov Han, u općini Čajniče. Vozilo B tima ove uprave, izvršilo je, takođe, transport hrane i lijekova povratnicima u općinu Foča, a u večernjim satima u saradnji sa Regionalnim odborom za povratak u Jugoistočnu Bosnu, povratnicima u MZ Kozići, selo Čadovina u općini Rogatica dostavljena je folija za pokrivanje urušenog objekta za smještaj stoke.

Zbog novih snježnih padavina stanje u općini Pale-Prača i dalje je teško. Mehanizacija je uspjela izvršiti probijanje puta do sela Gornja Čemernica i dio sela Datelji. U toku dana, angažovana je i dodatna mehanizacija za čišćenje putnog pravca za selo Priporište u ovoj općini. Jedinice Civilne zaštite općine Pale-Prača radile su na čišćenju snijega sa krovova montažnih kuća, mostova, kao i na dostavi lijekova jednoj porodici u selo Lunje. Iz sela Prešpice civilna zaštita je terenskim vozilom prevezla jednog bolesnika do ambulante u Hrenovici, gdje mu je ukazana urgentna medicinska pomoć, a nakon toga, on je vozilom Doma zdravlja prebačen u Kantonalnu bolnicu Goražde.

/bpkg.gov.ba/

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.