• OBJAVLJENO: 07.02.2012.
Redovni izvještaj Operativnog centra KUCZ
Stanje na terenu bez većih promjena

U toku noći, na području BPK Goražde, došlo je do novih snježnih padavina, tako da visina snijega trenutno iznosi od 50 do 70 cm dolinom rijeke Drine, odnosno oko 160 cm u višim područjima.

Iako su svi glavni lokalni putevi prohodni, saobraćaj se odvija dosta otežano jednom kolovoznom trakom.

I u toku jučerašnjeg dana vršeno je pročišćavanje puteva u mjesnim zajednicama Zupčići, Mravinjac, Osječani, Berič, Sadba, Vranići, Posestra, Osanica, Rešetnica, Ilovača, Faočići i Orahovice, ali, zbog visine snijega i velikog broja makadamskih puteva, većina sela, i dalje,  nije povezana sa lokalnim putevima.

U Službu civilne zaštite općine Goražde svakodnevno pristižu zahtjevi za pročišćavanje snijega, te dopremu hrane i lijekova.

Regionalni put R-448 Potkozara-Goražde-Hranjen-Hrenovica je prohodan i u toku su radovi na daljem održavanju ovog puta, a kantonalna Direkcija za ceste, u koordinaciji sa službama koje rade na čišćenju snijega, provodi i planira aktivnosti čišćenja snijega na putnim pravcima koja vode do povratničkih naselja.

Teška situacija, i dalje, je na području općine Pale-Prača, gdje je, još uvijek, blokirano više sela. Visina snijega u jutarnjim časovima iznosi 110cm u Prači i Hrenovici do oko dva metra u višim predjelima općine.

Mehanizacija koja je upućena u toku jučerašnjeg dana na teren uspjela je izvršiti probijanje do sela Gornja Čemernica, i dio sela Datelji. Juče su čišćeni i putevi prema selima Prešnica i Gornja Vinča koji su prohodni za pješački saobraćaj. Nisu prohodni putni pravci prema selima:Petovići,Vražalice,Komrani,Gornji Datelji,dio Brdarića.

Na čišćenju snijega angažovana je i dodatna mehanizacija, a u toku noći odblokirani su prilazi selima Priporišta, Revidol i Stubice, ali takođe, samo za pješake. Na području ove općine jučer je izvedena akcija dostave lijekova za jednu porodicu, kao i transport jednog bolesnika do Kantonalne bolnice u Goraždu.

U potpunoj blokadi je mjesna zajednica Kraboriš na području općine Goražde

Na području općine Foča-Ustikolina najteža situacija je na području MZ Jabuka. Najveći broj sela na području ove mjesne zajednice i dalje je blokiran, a u toku jučerašnjeg dana, u mjesnu zajednicu dopremljene su određene količine hrane koja će biti podijeljena najugroženijim porodicama. U toku dana dodatno će se angažovati mehanizacija za čišćenje puteva na području ove mjesne zajednice.

Napajanje električnom energijom i vodom, za sada, je uredno.

/bpkg.gov.ba/

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.