• OBJAVLJENO: 08.02.2012.
Redovni izvještaj Operativnog centra KUCZ
Aktivnosti na stabilizaciji stanja se nastavljaju

Prema informacijama kantonalne Direkcije za ceste saobraćaj se na području BPK Goražde i danas odvija otežano, jednom kolovoznom trakom, iako je mehanizacija na održavanju prohodnosti glavnih puteva angažovana danonoćno. Ukoliko bude potrebno, bit će angažovana i dodatna mehanizacija na raščišćavanju snijega sa puteva.

Problem i dalje predstavljaju lokalni putevi koji vode do sela u rubnim područjima kantona. Postojeće stanje odsječenosti pojedinih sela dodatno je otežano zbog kvarova na mašinama koje su čistile snijeg na području MZ Orahovice, Rešetnica i Posestra, a najveći broj zahtjeva za čišćenje snijega upućen je, upravo, iz ovih mjesnih zajednica.

U toku jučerašnjeg dana, realizovano je više akcija dostave hrane i lijekova u nepristupačna područja našeg kantona. Obzirom na otežavajuće okolnosti dostave, u ovim akcijama učestvovali su pripadnici timova Federalne uprave civilne zaštite, pripadnici OS BiH iz kasarne „Kosova“ te pripadnici Gorske službe spašavanja i Profesionalne vatrogasne jedinice.

Na području općine Pale-Prača probijen je put do naselja Todorovići i Kovačevići, a mehanizacija se uspješno probija i do sela Komrani i Vražalice koje je ostalo bez telefonske veze. Pripadnici civline zaštite uspjeli su dostaviti hranu i lijekove za tri ugrožene porodice u selima Brdarići, Bare i Vinće na području ove općine.

Stanje na području MZ Jabuka u općini Foča-Ustikolina i dalje je teško i još uvijek nije osiguran pristup selima Vojnići, Modro Polje, Bešlići, Zbič, Božanovići, Kozarevići, Mazlina, Pobirjanovići, Magudovići i Poplatići. U toku jučerašnjeg dana, očišćeni su putni pravci Presjeka-Roskovići, Presjeka-Šahbašići-Radeljevići-Poratak-Donje Lokve, Osanica-Lašćići, dok i dalje ostaju problem sela Ledine, Prisoje, Mravljača, Bunčići jer se, zbog leda, nije moglo pristupiti čišćenju.

Operatini centar kantonalnog MUP-a informisao je da se u toku jučerašnjeg dana u firmi „Ginex“ desila eksplozija u kojoj je povrijeđen jedan radnik. Nakon ukazane medicinske pomoći u Urgentnom centru Kantonalne bolnice Goražde povrijeđeni radnik prebačen je na daljnje liječenje u Sarajevo. Uzrok eksplozije je nepoznat.

/bpkg.gov.ba/

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.