• OBJAVLJENO: 08.02.2012.
Sa sjednice Kantonalnog štaba civilne zaštite
Dosadašnje akcije pružanja pomoći realizovane uspješno

Na današnjoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite dogovorene su daljnje aktivnosti na stabilizaciji trenutnog stanja i pomoći ugroženom stanovništvu na području BPK Goražde.

U toku su akcije dostave hrane i lijekova u mjestima koja su zbog snježnih padavina odsječena od centara općina, a na terenu su, i danas, pored timova civilne zaštite, angažovani i pripadnici Oružanih snaga BiH iz kasarne Kosova.

Federalnoj upravi civilne zaštite upućen je i zahtjev za angažovanje helikoptera za evakuaciju pet planinara koji se nalaze na Rudoj Glavi.

Dosadašnje akcije pružanja pomoći realizovane su uspješno i, do sada, nije bilo ljudskih žrtava, iako su registrovane određene materijalne štete na objektima i imovini građana.

Premijer BPK Goražde Emir Frašto posebno je pohvalio aktivnosti pripadnika policije kantonalnog MUP-a angažovanih na čišćenju snijega sa gradskih ulica i oslobađanju pristupa ustanovama na području grada, kao i njihovu akciju obezbjeđenja hrane za potrebe štićenika Doma za stara i iznemogla lica.

S ciljem daljnje stabilizacije trenutne situacije, Vlada BPK Goražde poduzela je mjere na osiguranju energenata za potrebe Kantonalne bolnice te nekoliko privrednih društava na prostoru industrijske zone „Pobjeda“. Ukoliko ne bude većih problema i određene količine lož ulja, potrebne za rad kotlovnica u nadležnosti Direkcije robnih rezervi, trebale bi, već danas, stići u Goražde. Takođe, osiguran je i dovoz određene količine goriva na benzinske stanice „Enol“ i „El Tarik“ u Goraždu.

Vlada BPK Goražde donijela je i odluku o izdvajanju 10 tona pšenice  iz kantonalnih robnih rezervi. Od ove količine osigurat će se 7,2 tone brašna koje će se, posredstvom Ministarstva socijalne politike, zdravstva, raseljenih lica i izbjeglica i Ministarstva za boračka pitanja, dijeliti najugroženijim porodicama iz resora ova dva ministarstva.

U organizaciji kantonalnog Ministarstva za urbanizam bit će angažovane i službe za uklanjanje snijega sa krovova objekata kojima, usljed velikih količina snijega, prijeti urušavanje. Snijeg sa krovova uklanjat će se prema planu prioriteta, a neki od njih su osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“ i „Prača“, Dom za stara i iznemogla lica te dio zgrade kantonalnog MUP-a.

U toku sutrašnjeg dana bit će organizovane i akcije čišćenja i odvoženja snijega na području MZ Goražde II i III, o čemu će građani dodatno biti informisani.

Prema riječima komandanta Kantonalnog štaba civilne zaštite Nazifa Uručija, Štab, svoje aktivnosti spašavanja i zaštite na području BPK Goražde, provodi  poštujući odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Federacije BiH.

/bpkg.gov.ba/

 

 

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.