• OBJAVLJENO: 09.02.2012.
Goraždanski specijalci uspješno završili zadatak
Planinari sretno stigli kućama

Nakon apela Zajka Šovšića, predsjednika Bošnjačko-planinarskog društva „Maglić“ Goražde, jednog od pet planinara zatočenih u domu na Rudoj Glavi, objavljenog sinoć na Federalnoj televiziji, jutros je na Kolegiju Uprave policije odlučeno da u pomoć planinarima  krene 7 pripadnika Jedinice za podršku MUP-a BPK Goražde. Njima su se pridružili i članovi ovog planinarskog društva iz Goražda i Orahovica. Akcija je prema riječima komesara policije Ešefa Hurića, tekla sihronizovano u dogovoru sa planinarima na Rudoj Glavi koji su sa improvizovanim krpama na obući, koje su im, koliko toliko, poslužile da ne propadaju u snijeg visine 1,5 do 2 metra, krenuli u susret spasiocima.

-Krenuli smo u 10 sati. Cijelo vrijeme imali smo vezu s njima i susreli smo se na pola puta, između Rude Glave i Hrančića.  Imali smo tri, četiri veoma kritične lokacije , nevjerovatno je i užasno iskustvo bilo proći tim putem, ali sve se uspješno završilo- kazao nam je Zajko Šovšić nakon povratka u Goražde.

Visoki snijeg osujetio je ranije pokušaje planinara da se prečicom od 2,5 kilometra spuste sa Rude Glave. Nakon 500-600 metara, kaže Zajko, morali su se ponovo vratiti u Dom i čekati povoljniju priliku, ali najave novog snijega dodatno su iz zabrinule.

Zahvaljujući goraždanskim specijalcima-pripadnicima Jedinice za podršku MUP-a i članovima Bošnjačko-planinarskog društva “Maglić” Goražde , planinari su danas  sretno stigli svojim domovima.

U ovoj akciji nisu učestvovali članovi Gorske službe spašavanja Goražde i ovom prilikom demantujemo navode iz naše ranije objavljene informacije.

/bpkg.gov.ba/

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.