• OBJAVLJENO: 15.03.2012.
Centri civilnih inicijativa
Predstavljen Izvještaj o monitoringu rada vlasti u BPK Goražde

Na danas održanoj press konferenciji u Goraždu, Centri civilnih inicijativa prezentirali su Izvještaj o monitoringu rada Vlade i Skupštine BPK Goražde za 2011. godinu.

Glavne zamjerke Centara civilnih inicijativa na rad Vlade i Skupštine BPK Goražde odnose se na nizak stepen realizacije kada je u pitanju donošenje zakonskih propisa te kašnjenje u donošenju osnovnih dokumenata, poput programa rada i budžeta kantona, zbog kašnjenja u konstituisanju vlasti.

– Osnovne zamjerke u našem monitoringu se odnose na kašnjenje – i prilikom donošenja budžeta i prilikom donošenja programa. Znamo da ni budžet ni program rada nisu doneseni do kraja 2010. godine, kako je planirano Poslovnikom. Nije realizovan najveći broj zakona. Skupština je usvojila samo 6 od planiranih 32 zakona, a to je veoma nizak nivo. Broj sjednica Skupštine bio je uobičajeno mali – 8 sjednica, 10 zasjedanja, jer su dva bili nastavci sjednica. Mali je broj Programom predviđenih mjera.

S druge strane, ono što možemo da istaknemo kao pozitivno je da je u Bosansko-podrinjskom kantonu broj zaposlenih veći u odnosu na broj nezaposlenih i u prošloj godini zaposleno je 340 lica. Nastavljen je pozitivan trend zapošljavanja u BPK Goražde u posljednje tri, pa i četiri godine, i poruka naša i Vladi i Skupštini je da uozbilje rad u ovoj godini, da se ovaj pozitivan trend jedino može na taj način nastaviti i da se ide u tom smjeru – to je nešto što krasi Bosansko-podrinjski kanton – kazao je, na današnjoj press konferenciji, predstavnik CCI Dževad Glinac.

Centri civilnih inicijativa pozitivno su ocijenjenili i poštivanje procedura kod donošenja zakona u 2011. godini, jer su zakoni razmatrani u formi nacrta i upućivani u javne rasprave, čime je ostavljena mogućnost podizanja kvaliteta donesenih zakona.

Transparentnost rada i Vlade i Skupštine BPK Goražde, takođe, ocijenjena je kao pozitivna, a tome u prilog, prema mišljenju CCI-a, govori otvorenost sjednica, blagovremeno dostavljanje traženih informacija kao i zvanična web stranica Vlade na kojoj se informacije redovno ažuriraju.

U preporuci CCI-a koja se odnosi na rad Vlade i Skupštine BPK Goražde navodi se potreba ubrzavanja aktivnosti na donošenju programa rada Vlade i Skupštine te budžeta za 2012. godinu. Takođe, preporučeno je i praćenje realizacije iniciranih izmjena te iniciranje novih izmjena koje se odnose na povećanje prihoda za ekonomski neodržive kantone s ciljem obezbjeđenja uravnoteženog ekonomskog razvoja i stvaranja povoljnjijeg ambijenta za život građana BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.