• OBJAVLJENO: 15.03.2012.
Sastanak članova Vlade BPK sa uposlenicima Doma za stara i iznemogla lica Goražde
Iako nije pronađeno kompromisno rješenje, šanse za dogovor ipak postoje

Nakon sastanka sa menadžmentom i Upravnim odborom, članovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde predvođeni premijerom Emirom Fraštom, sastali su se danas  sa uposlenicima Doma za stara i iznemogla lica Goražde. Na sastanku koji je održan u zgradi Doma kojem je prisustvovao i kantonalni pravobranilac, pokušan je pronalazak najoptimalnijeg rješenja problema ove javne ustanove čiji je dalji opstanak doveden u pitanje. Pokušaj nalaska rješenja nije uspio, ali postoji šansa da se ipak nađe kompromis.

Vlada rješenje vidi u prihvaćanju prve varijante sanacionog programa koji podrazumijeva da Skupština uvrsti u budžet izmirenje dosadašnjih dugova ove ustanove prema državi i dobavljačima, kao i izmirenje dijela plaća uposlenih iz prošle godine. U tom slučaju, Vlada će pratiti ovu ustanovu i u ovoj godini, pomoći u renoviranju objekta, te kroz povećanje cijena smještaja i popunjenost kapaciteta Doma,  posredstvom Centra za socijalni rad, povećati finansiranje za smještaj i tuđu njegu.

Redovnih tranši Domu za stara iznemogla lica, kako je naglašeno, neće biti. Upravo je to bio i jedan od zahtjeva uposlenih koji su, kao jednu od garancija za opstanak i sigurnost, tražili od Vlade da Dom bude uvršten u budžet i da im se isplaćuju redovne mjesečne tranše u iznosu od 25.000 KM. U tom slučaju, možda bi mogli i da pristanu na pogodbu, te povuku tužbe za naplatu potraživanja čiji iznos, ozbiljno dovodi u pitanje cjelokupan sanacioni program ove ustanove.

Nakon ovog sastanka, Vlada će Skupštini uputiti sanacioni program koji je po mišljenju članova Vlade najprihvatljiviji, ali će , kako je istaknuto, iznijeti i zahtjeve uposlenih u Domu za stara i iznemogla lica o kojima danas nije pronađeno kompromisno rješenje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.