• OBJAVLJENO: 20.03.2012.
I općina Pale-Prača obilježila 16. godišnjicu reintegracije
Nastaviti s pomacima u svim segmentima

Općina Pale-Prača, danas, je nizom svečanosti obilježila 16. godišnjicu svoje reintegracije u Federaciju BiH.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Pale-Prača, kao centralnom događaju obilježavanja Dana reintegracije, prisustvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde i općina te predstavnici kulturnog, privrednog i vjerskog života kantona.

Uz kratko podsjećanje na sve značajne odluke koje je Vijeće donijelo u protekloj godini, sjednicu je otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća Fuad Crnčalo, a prisutnim zvanicama obratio se i načelnik Općine Pale-Prača Asim Zec.

– Ova lokalna zajednica Bosansko-podrinjskog kantona ide ka tome da bude jaka, snažna, a to se, uistinu, ne može desiti za kratko vrijeme i pokazalo se da je za stvaranje jake lokalne zajednice potreban jedan ljudski vijek. Želim se zahvaliti svim prijateljima i želim svima nama koji radimo i koji, sutra, budu radili da ne posustanu, jer za ovih 16 godina, zaista je primjetno da je ovdje postignuto mnogo toga. Treba da znamo da smo počeli od zgarišta, od onog za šta se nije moglo reći da je ispravno i da koristi ljudima za život – istaknuo je, u svom govoru, načelnik Asim Zec.

Čestitke građanima općine Pale-Prača uputili su i predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Nazif Uruči, načelnici općina Goražde i Foča-Ustikolina Muhamed Ramović i Zijad Kunovac te premijer BPK Goražde Emir Frašto.

-Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, uz potporu Skupštine, činila je i čini mnogo da se stanovnici općine Pale-Prača ne osjećaju zaboravljenim, napuštenim. Ponekad se i oni sami tako osjećaju, ali u ovoj zajedničkoj nam sudbini, svi trebamo biti jedinstveni i ravnopravni te na zdravim temeljima, marljivim radom i poštenim odnosom, graditi zajednički život, život ravnopravnih građana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Ne zaboravljajući prošlost, okrenuti ka boljoj budućnosti, gajeći odnose uzajamnog razumijevanja i povjerenja sa stanovnicima susjednih općina u Republici Srpskoj, svi zajedno treba da se pripremamo se za jednu novu reintegraciju, reintegraciju u Evropsku uniju.

Sama riječ reintegracija o kojoj danas govorimo znači ponovno vraćanje oduzetih vrijednosti, prava. Duboko vjerujem da će nam Evropa vratiti ili priznati pravo da smo mi, Bosanci i Hercegovci evropski građani, kao što smo to oduvijek bili- poručio je premijer BPK Goražde Emir Frašto.

U okviru ceremonije obilježavanja Dana reintegracije općine Pale-Prača otvorena je i izložba slika autora Sabahudina Bašića, a održana je i promocija knjige „Bršljan“ autora Fuada Crnčala, na kojoj je, jedan od promotora, bio i predsjednik Patriotske lige BiH  Avdo Hebib.

Današnju svečanost uljepšali su, svojim nastupima, učenici osnovne škole „Prača“.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.