• OBJAVLJENO: 05.07.2007.
Predstavnici španskog Udruženja „Cooperacion Balcanes“ posjetili Goražde

Dugogodišnja, veoma uspješna saradnja na organizovanju ljetovanja djece

U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde 28.06.2007.godine boravili su predstavnici Udruženja „Cooperacion Balcanes“ iz španskog grada Ponferade.

Predsjednika ovog udruženja Aurelija Garciu Marcosa i njegove saradnike primili su u Goraždu Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Salem Halilović i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Sevda Popović, a tom prilikom razgovarano je o dugogodišnjoj saradnji Udruženja „Cooperacion Balcanes“ sa Bosansko-podrinjskim kantonom Goražde, koja je započela još 1997. godine potpisivanjem Povelje o saradnji i do danas se uspješno realizuje.

Ova humanitarna organizacija punih deset godina organizuje ljetovanja goraždanske djece u Španiji, u porodicama svojih sugrađana, gdje se djeca iz Bosne druženjem sa svojim španskim vršnjacima i njihovim roditeljima ponajbolje upoznaju sa španskom kulturom i običajima. Prvih godina na ljetovanje su, kako je istaknuto, išli odlični učenici, a nakon toga, ljetovanje se organizira za djecu slabijeg imovinskog stanja. Mnogi od te djece duži niz godina ljetuju kod istih porodica i ne samo da su naučili vrlo dobro španski jezik, već su se i razvila dugogodišnja prijateljstva između njihovih porodica, a nije rijedak slučaj da te španske porodice dođu u uzvratnu posjetu kod svojih bosanskih prijatelja.

Pored organizovanja ljetovanja goraždanske djece, španska humanitarna organizacija „Cooperacion Balcanes“učestvovala je sa mnogobrojnim donacijama u opremanju goraždanskih škola. Ovogodišnjem 2. Turniru solidarnosti u Bierzu (fudbalu sa španskim ekipama prvog tima) čiji je cilj bio sabiranje sredstava za finansiranje programa Cooperacion Djeca Balcana „Projekat 2007“, prisustvovao je i Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović.

Premijer Halilović i ministrica Popović iskoristili su ovaj susret da upute riječi zahvalnosti za sve što je ova organizacija učinila za Bosnu i Goražde, te da obećaju podršku Kantona za njihove naredne aktivnosti. Kako se moglo čuti tom prilikom, ove godine 39-ero goraždanske djece otputovaće u Ponferadu kod svojih španskih prijatelja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.