• OBJAVLJENO: 16.07.2007.
Organizovan prijem za predstavnike Sportskog saveza Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Podrška Vlade BPK-a od 10.000 KM i obezbijeđen prijevoz za učešće sportista na 44. SI

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Salem Halilović i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Sevda Popović primili su 16.07.2007.godine delegaciju Sportskog saveza Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na čelu sa predsjednikom Saveza Mirsadom Drljevićem.

Sastanak je organizovan povodom priprema goraždanskih sportskih klubova za učešće na 44. Sandžačkim igrama, koje će se od 26. do 29. jula. održati u Tutinu.

Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović poželio je, ovom prilikom, goraždanskim sportistima sretan put u Sandžak i mnogo uspjeha na „Sandžačkim igrama“, te zamolio predstavnike Sportskog saveza da na ovo takmičenje pošalju najbolje sportske ekipe kako bi odbranili titule osvojene na prošlogodišnjim igrama, a što je najvažnije, kako bi na dostojan način predstavili svoj grad i Bosansko-podrinjski kanton Goražde. On je kazao da je zbog dobrosusjedskih odnosa i druženja sportista šteta što goraždanski sportisti nisu učestvovali na nedavno održanim MOSI igrama u Rogatici, ali da im čestita na patriotizmu i odluci što su odbili da učestvuju na igrama čije je otvaranje organizovano 11.jula, na Dan genocida u Srebrenici, na dan koji je i ove godine bio Dan žalosti u cijeloj Federaciji BiH.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona će, prema Premijerovim riječima, sredstva od 3.000 KM koja je odredila za učešće goraždanskih sportista na MOSI- u Rogatici, preusmjeriti na „Sandžačke igre“, što sa već odobrenih 7.000 KM, iznosi 10.000 KM finansijske podrške.

Iz onog što je zvaničnicima Vlade BPK-a Goražde predočio predsjednik Sportskog saveza BPK-a Goražde Mirsad Drljević, za učešće na „Sandžačkih igrama“ oko 150 sportista iz svih goraždanskih sportskih klubova biće potrebno mnogo više sredstava od odobrenih, pa je Premijer BPK-a Goražde, nastojeći da se finansijski zaokruži ovo učešće, obećao da će se pobrinuti i za troškove njihovog prijevoza u Sandžak. Sve ovo, te sredstva Općine Goražde od 2.000 KM i 2.000 KM koje će Sportski savez obezbijediti od sponzora, garantovaće solidan nastup goraždanskih sportista na predstojećim 44. Sandžačkim igrama u Tutinu, istaknuto je ovom prilikom.

Da podsjetimo, prošlogodišnje 43. Sandžačke igre održane su u Goraždu. Koliki se značaj daje ovim međudržavnim igrama koje na najbolji način spajaju mlade različitih nacionalnosti i doprinose stvaranju njihovog ponovnog razumijevanja i tolerancije, najbolje govori podatak da će za vrijeme održavanja igara zvanična delegacija Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde upriličiti posjetu Tutinu, a kako ističe Premijer Halilović, u septembru bi se u Goraždu trebao održati zajednički sastanak načelnika svih općina, učesnica ovih igara iz tri države, kako bi se sačinio jedinstven i kvalitetan program nastupa prema vladama svojih država i Evropskoj komisiji, s ciljem da se ove igre dignu na veći nivo, te da se ozbirom na njihov značaj, cjelokupno ili jednim dijelom, finansiraju iz budžeta Evopske komisije koja podržava ovakve i slične projekte.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.