• OBJAVLJENO: 08.05.2012.
Sastanak sa predstavnicima Udruženja“ Farmer“
Goraždanski proizvođači mlijeka u nezavidnoj situaciji

Predstavnici Udruženja „Farmer“ danas su sa premijerom BPK Goražde Emirom Fraštom razgovarali o aktuelnoj situaciji sa goraždanskom mljekarom „Milgor“ kao i o problemima s kojima se suočavaju farmeri u očekivanju da im se omoguće povoljniji uslovi za otkup mlijeka.

Pored predsjednika Udruženja „Farmer“ BPK Goražde Midhata Hodžića, ovom sastanku prisustvovali su i predstavnici kantonalnog Ministarstva za privredu, Rasim Sijerčić i Emir Hodović, kao i v.d. direktor mljekare „Milgor“ Murat Rašidović.

U očekivanju sudske presude kojom će se odrediti ko je vlasnik goraždanske mljekare, neophodno je da se stvari pokrenu s mrtve tačke kako bi se konačno odredila sudbina ove nekad perspektivne firme koja je već duže vrijeme van pogona i u ogromnim gubicima.

U tom pravcu, Vlada BPK i resorno Ministarstvo za privredu, zajedno sa Nadzornim odborom i v.d. direktorom, sačinili su sanacioni program mljekare „Milgor“ te realizovali njegovu prvu fazu. Druga faza još nije započela i ona je, kako ističe v.d. direktor Rašidović, trenutno pod upitnikom, budući da još nisu usvojeni programi kojim će se u budžetu ministarstva obezbijediti sredstva za njegovu realizaciju.

Pred Vladom BPK-a uskoro bi se trebala naći dva prijedloga mogućeg rješenja ovog problema. Jedan od njih je pokretanje stečajnog postupka nad mljekarom „Milgor“, koji je prema mišljenju  većine, najprihvatljiviji izbor. U svakom slučaju, vodiće se računa o izmirenju obaveza prema farmerima, istaknuto je na današnjem sastanku.

Do okončanja cjelokupnog postupka, farmeri, posebno njih nekolicina sa najvećim brojem muznih grla, u ogromnim su problemima. Firma „Milkos“ duguje im pet rata za otkup mlijeka, a u ovoj godini još nema ni federalnih ni kantonalnih podsticaja. Kako su danas istaknuli farmeri Velija Maslar i Izet Dedović, ako se hitno nešto ne poduzme, svi oni biće prisiljeni da rasformiraju svoje farme i obustave proizvodnju mlijeka.

Za očekivati je da se to neće desiti, budući da će Vlada i resorno Ministarstvo za privredu, kako je danas istaknuto, poduzeti konkretne korake na rješavanju starih, ali i novih problema koji tište proizvođače mlijeka sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.