• OBJAVLJENO: 22.05.2012.
U okviru manifestacije „Dani otpora u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde“
Sjećanje na 20.godišnjicu od stradanja nevinog stanovništva u naselju Lozje i Kokino selo i godišnjicu pružanja otpora agresoru u MZ Goražde IV

U sklopu manifestacije „Dani otpora“, danas je u naselju Kokino selo i  Lozje u Mjesnoj zajednici Goražde IV evocirano tužno sjećanje na dan kada je prije 20 godina agresor izvršio napad na stanovništvo ovog naselja. Pamtiće se ovaj dan kada su mučki ubijeni mnogi mještani ovog naselja, a preostalo stanovništvo protjerano ili odvedeno u logore gdje su mučeni, a potom i likvidirani što potvrđuju sudski nalazi posmrtnih ostataka do sada ekshumiranih žrtava. Za posmrtne  ostatke  mnogih žrtava ovog naselja još uvijek se ne zna jer je agresor nastojao zametnuti svaki trag. Kako bi se prisjetili na nedužne žrtve danas se na spomen obilježju u naselju Lozje, okupio veliki broj prijatelja i rodbine žrtava, predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a i općina n njegovom sastavu, te gostiju, predstavnika Udruženja logoraša BiH i boračkih udruženja, koji su željeli odati dužnu počast nedužno nastradalom stanovništvu.

Ovom prilikom, prigodnim govorima obratili su se ministar za boračka pitanja Dževad Adžem, načelnik općine Goražde Muhamed Ramović, muftija goraždanski Hamed ef. Efendić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Nedžad Kurtović, predsjednik Udruženja logoraša Goražde Muhamed Hećo, predsjednik Saveza logoraša BiH Šaćir Srebrenica, te u ime porodica ubijenih građana ove mjesne zajednice Zarfa Hošo, sestra ubijenog Lutva Sijerčića.

Ministar za boračka pitanja ovom prilikom kazao je da ne treba da zaboravimo, ali je potrebno da svi zajedno ovaj grad povedemo ka boljem prosperitetu.

„ Malo je generacija u hiljadogodišnjoj istoriji BiH koji su imali priliku da odbrane dignitet ovog naroda. Žrtve su morale da se podnesu, one jesu teške, majke šehida ne traže mnogo ali traže poštivanje života žrtava koje su dali za odbranu ovih prostora. Ja vas još jednom molim da nađemo dodatnu snagu , pričamo i kreiramo nove vrijednosti. Mi smo na ovom svijetu ostavili dovoljno generacijama koje dolaze iza nas, ostavili smo jedini slobodan grad na Drini koji će biti garant i da će sve okolne opštine i cijela Bosna i Hercegovina biti integrisana i priznata članica Evropske unije“-kazao je ministar za boračka pitanja Dževad Adžem.

Na ceremoniji obilježavanja za veliki doprinos aktivnostima Udruženja logoraša Goražde priznanja su dodijeljena Seadu Deliću, Midheti Oruli i Upravnom odboru Saveza udruženja Kantona Sarajevo. Savez logoraša BiH dodijelio je priznanje u vidu plakete predsjedavajućem Skupštine Opštine Foča Lutvu Šukalu i predsjedniku za povratak u Foču Ismetu Spahiću, za veliki doprinos u organizovanju i obilježavanju 9.maja, Dana saveza logoraša u BiH na području Opštine Foča.

Nakon dodjele priznanja,  porodice poginulih, predstavnici Saveza logoraša BiH, Saveza udruženja logoraša Kantona Sarajevo, Udruženja logoraša Općine Centar, Općine Ilidža i Goražde  položili su cvijeće na spomen obilježje nevino ubijenim žrtvama

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.