• OBJAVLJENO: 30.03.2009.
Kantonalni zvaničnici organizovali prijem za novog svjetskog prvaka u radio-amaterizmu

Čestitke i zahvalnica Vlade svjetskom šampionu Elviru Hošu

copy-of-elvir-hoso-prijem-kod-premijera-urucija.JPG

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nazif Uruči organizovao je 30.03.2009.godine prijem za novog svjetskog prvaka u radio-amaterizmu, Goraždanina Elvira Hoša. Prijemu su prisustvovali i ministar za privredu prof. Mustafa Kurtović i sekretar Vlade Emir Sijerčić.

elvir-hoso.jpgElvir Hošo novi je šampion u kategoriji 28 megaherca na Svjetskom takmičenju radio-amatera, održanom 24.i 25.maja prošle godine, na kojem je, u više kategorija, učestvovalo na stotine hiljada učesnika iz cijelog svijeta. Činjenica da je i ove godine titula svjetskog prvaka stigla u Goražde zaslužuje pažnju kao i sve čestitke vrijednim goraždanskim radio-amaterima, koji njeguju tradiciju radio-amaterizma u gradu na Drini. Još jedan Goraždanin, bivši svjetski prvak Zaim Žuga, u kategoriji 1,8 MHz na ovom takmičenju osvojio je četvrto mjesto u svijetu, a treće u Evropi.

Čestitke svjetskom prvaku, Elviru Hošu uputili su i najviši zvaničnici Vlade kantona dodjeljivanjem zahvalnice i novčane nagrade. Sticajem okolnosti, tog jutra Elviru je stigla koverta sa diplomom svjetskog prvaka, a čast da je otvore pripala je Premijeru Uručiju i ministru Kurtoviću.

copy-of-radio-amateri-008.jpg

copy-of-radio-amateri-006.jpg

Bila je ovo prilika da se istaknu velike zasluge radio-amatera u ratu, posebno u opkoljenom Goraždu kada su jedna veza sa ostatkom svijeta stanovnicima ovog grada bili radio-amateri. Nažalost, ovi skromni ljudi poslije rata sve više padaju u zaborav, a kao prilog tome govori i činjenica da još nemaju adekvatnog mjesta za okupljanje i rad svog kluba. Prema riječima gospodina Hoša, pomoć Vlade BPK-a i Općine Goražde nikada nije izostala kada su je radio-amateri zatražili, no to nije bilo dovoljno da se goraždanski radio-amateri bolje organizuju i obezbijede, kako prostor za rad, a tako i adekvatnu opremu.

Ministar za privredu prof.Mustafa Kurtović obećao je ovom prilikom da će njegovo ministarstvo u čijoj su nadležnosti i telekomunikacije pokušati obezbijediti radio-amaterima uslove za rad u nekim od neperspektivnih vojnih objekata, a sa ovog prijema potekla je i inicijativa da se u okviru Dana otpora jedan dan posveti radio-amaterima za ponovno okupljanje i druženje sa kolegama, poredstvom kojih su Goraždani tokom cijelog rata imali vezu sa svojim najbližim u BiH i inostranstvu.

-Treba omogućiti goraždanskim iskusnim radio-amaterima, svjetskim prvacima da svoje znanje prenesu na mlade, radi nastavka pedesetogodišnje tradicije radio-amaterizma na ovim prostorima,- istaknuo je Premijer Uruči, na prijemu organizovanom u čast novom svjetskom prvaku u radio-amaterizmu Elviru Hošu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.